MAGAZIN PREPORUKA

,,ELIT DEJLI”: Tara među 50 nepredvidljivih mjesta za dodir sa prirodom

The Tara river

Tara

Jedan od urednika portala ,,Elit dejli“ Džon Haltivenger uvrstio je Taru u 50 nepredvidljivih mjesta u svijetu na kojima možete doći u dodir sa prirodom. On je Taru opisao kao najduži kanjon u Crnoj Gori sa najdubljim nivoom rijeke u Evropi.

– Mjesto je idealno za rafting, a i pogled nije za baciti – piše Haltivenger.

On počinje tekst rečenicom: ,,Putovanje regeneriše naše tijelo i um, prosvjetljava nas, potiče solidarnost i razumijevanje“.

Priroda, dalje piše, jača psihu, eliminiše stres, pojačava samosvijest i inovativnost.

– Kada se ta dva elementa spoje, nastaje magija – kaže Haltivenger.

On ističe da, premda nema ništa loše u tome što se putuje u svjetske metropole, postoji nešto što se može ispričati kroz potragu za divljinom ako smo dovoljno srećni da imamo priliku da obiđemo svijet.

– To nam pomaže da se prisjetimo da sva čuda ovoga svijeta nije stvorila ljudska ruka i da je priroda osnov života na Zemlji – podsjeća Haltivenger.

To čini, jer ,,stvarnost modernog svijeta često nas razdvaja od prirode, te je od ključnog značaja da joj se vratimo“.

– Nikada nije dosta prirode. Postoje dragulji širom svijeta, mnogi od njih su poznati poput sedam svjetskih čuda ili nacionalnih parkova ,,Jeloustoun“, ,,Jozmit“, ,,Serengeti“, Velikog kanjona, Mont Everesta…Sve ovo vrijedno je posjetiti i trebalo bi da slavimo činjenicu što vlade širom svijeta ulažu napore da očuvaju prirodno stanište i istoriju tih mjesta. Međutim, postoje ona koja su manje poznata, potcijenjena, prirodna igrališta koja je vrijedno posjetiti – piše Haltivenger.

On smatra da su ta mjesta često netaknuta priroda i da pružaju veličanstven pogled baš kao i najtraženije svjetske destinacije, ali da ove oblasti pružaju mir.

– Posjeta ovim mjestima pomaže nam da se sjetimo koliko je priroda, bez obzira na lokalitet i opštepoznatost, vrijedna poštovanja, pažnje, očuvanja i slavljenja. Srećni smo što imamo priliku da živimo u tako divnom i raznovrsnom svijetu, a putovanje u prirodu je jedan od najzdravijih načina da se to prepozna – kaže Haltivenger.

On svojim čitaocima preporučuje da uživaju u planinarenju, plivanju i kampovanju.

– Pjevajte pjesme u šumi, spavajte pod otvorenim nebom. Provedite vrijeme u divljini, potpuno odsječeni od civilizacije. Prije svega, cijenite prirodna bogatstva i brinite o njima – zaključuje Haltivenger.

Izdvajamo 15 prvih mjesta koje Haltivenger na ,,Elit dejliju“ preporučuje.

B.R.

Foto: Pinterest

This slideshow requires JavaScript.