Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

LJETNJA SEZONA: Biće više turista uprkos pesimizmu u javnosti

Kraljicina-plaza-31

Foto: jadro.me

U javnosti su se prethodnih dana mogli čuti negativni komentari o propasti ovogodišnje sezone. Neko je argumentovao svoje tvrdnje pozivajući se na Zakon o strancima, koji je, navodno već uzdrmao poslovanje hotelijera, dok drugi kažu da će biti manje ruskih turista, zbog ukrajinske krize. Sudeći prema riječima direktorice Nacionalne turističke organizacije Željke Radak, nema razloga za brigu, jer će ovogodišnja sezona biti uspiješna.

zeljka radak

Željka Radak (Foto: portalanalitika)

Ona za MNE magazin kaže da očekuju za nekoliko procenata veći turistički promet i prihode od turizma. Komentarišući negativne prognoze za turističku sezonu Radak cijeni da ima prostora da budemo umjereno optimistični.

– Argumenti za to su uspješni nastupi i druge aktivnosti na promociji naše ponude koje su realizovane u saradnji sa lokalnim turističkim organizacija i turističkom privredom, takođe, najavljeni čarter letovi. Očekujemo blagi rast tržišta Zapadne Evrope, a dosadašnji tok sezone i rast rublje daju nam za pravo da očekujemo da rusko tržište bude na prošlogodišnjem nivou – kaže direktorica.

Ne očekuju značajne promjene kada je riječ o struktura turista i noćenja.

– Najveći broj turista očekuje se iz zemalja regiona, Zapadne Evrope, Rusije i bivših zemalja Sovjetskog Saveza – kaže Radak.

Turistička ponuda Crne Gore se, kako navodi, svake godine unapređuje. Naša sagovornica navodi da će i ove godine u hotelima cijene biti pristupačne i raznovrsne u zavisnosti od kategorije hotela.

– Za sezonu 2015. očekujemo oko 1000 novih hotelskih ležajeva koji će biti na raspolaganju gostima – kaže Radak.
Razgovarali smo i sa pojedinim hotelijerima o tome kakvu sezonu očekuju i u kojoj mjeri su zadovoljni posjetom turista. Iz hotela ,,Slovenska plaža”  kazali su da je do sada popunjeno 30 odsto smještajnih kapaciteta i očekuju da se ubrzo popuni i ostatak.

– Imamo 1000 i više soba. Najviše je gostiju iz Francuske i Engleske – naveli su.

Hotel ,,Palas” već je popunjen i u njemu je najviše gostiju iz Francuske i Engleske. U hotelu ,,Mogren” je popunjenost 50 odsto, kao i u hotelu ,,Lipka”.