ENGLISH

,,EVROVIZIJA”: Knez je u finalu!

TH00006_56Crnogorski predstavnik Nenad Knežević Knez pjevaće u subotnjem finalu 60. ,,Eurosonga” u Beču! On će u finalu nastupiti 16.
Dalje su prošli predstavnici Litvanije, Slovenije, Poljske, Švedske, Kipra, Azerbejdżana, Letonije, Norveške i Izraela.

Nakon svih preslušanih numera Knez je bio taj koji se odvojio prelijepom i dinamičnom pjesmom ,,Adio” i njome prenio dio tradicije Balkana. Izdvojilo ga je i to što je pjevao na maternjem jeziku. Dodatnu emociju i posebnost dalo je to što je nastup posvetio ocu Miliju. Scenski nastup ostavio je bez daha, mijenjale su se crnogorske planine i zvijezde iza, dok se na bini činilo kao da hodaju po vodi.


Drugo polufinalno veče ,,Pjesme Evrovizije” otvorili su numerom ,,This time” Litvanci Monika Linkjte i Vaidas Baumila. Moli Sterling iz Irske pružila je publici predivno izvođenje pjesme ,,Playing with numbers”. Najmlađi duet u istoriji ,,Pjesme Evrovizije” Anita Simonćini i Mikele Perniola donio je divno izvođenje u vrlo na momente zanimljivoj numeri ,,Chain of lights”. Amber sa Malte otpjevala je numeru ,,Warrior” koja je djelovala amerikanizovano.

Izvanredne interpretacije pružili su publici Merlan i Debra Skarlet iz Norveške u pjesmi ,,A monster like me”. Leonor Andrade iz Portugala donijela je na bečku pozornicu, pored divnog glasa i numeru na maternjem jeziku ,,Há um mar que nos separa”, što je za svaku pohvalu. Izvrsni glasovi Marte Jandove i Vaclava Noida Barte iz Češke spojili su se u baladi ,,Hope never dies”.

Nadav Gueđ iz Izraela u dinamičnu numeru ,,Golden boy” donio je mješavinu amerikanizacije i izraelske tradicionalne muzike. Lijepo je bilo čuti da je neko, nakon našeg Kneza, ponudio nešto od svoje bogate tradicionalne muzike, pa makar to bio i dio. Aminata iz Letonije je publici donijela izvanrednu i vrlo zanimljivu interpretaciju numere ,,Love injected”.

Elnur Husejnov iz Azerbejdžana dao je svoje viđenje predivne pjesme ,,Hour of the wolf” uz interesantan način izvođenja i snažan glas. Marija Olafs sa Islanda pjevala je numeru ,,Unbroken”. Potpuno monotono. Glavni favorit na kladionicama za pobjedu na ,,Evroviziji” i čovjek koji je pronašao vrijeme da se pojavi u ,,Iks faktoru Adrija” i pošalje poruku na jeziku koji svi razumijemo, Šveđanin Mens Zelmerlev, predstavio se publici numerom ,,Heroes” i prenio poruku ,,mi smo heroji svog vremena”. Zanimljiv nastup i snažan glas.

Melani Rene iz Švajcarske imala je vrlo interesantan nastup. Ona je riješila da je konačno vrijeme da zasija u pjesmi ,,Time to shine”. Džon Karajanis sa Kipra donio je zaista predivnu pjesmu pod nazivom ,,One thing I should have done”.

Maraja iz Slovenije kroz numeru ,,Here for you” prenijela je poruku o pravom prijateljstvu. Monika Kužinska iz Poljske zatvorila je takmičarski dio pjesmom ,,In the name of love”. Njome je željela da prenese poruku o tome koliko smo svi jedinstveni, lijepi i veliki na svoj način i da moramo da pratimo taj naš jedinstveni put.

Bojana Radonjić

Foto: Tomas Hanses/Elena Volotova za EBU