DRUŠTVO PREPORUKA

NIKOLINA MILJIĆ: Laska mi nagrada najboljeg govornika

Podgoričanka Nikolina Miljić, maturantkinja srednje Ekonomske škole ,,Mirko Vešović”, izabrana je za najboljeg govornika četvrte generacije Škole retorike koju je u ovoj studijskoj godini pohađalo više od 20 učenika. Fakultet za državne i evropske studije je organizator ovog programa.

Nikolina miljic

Nikolina Miljić (foto: www.fdes.me)

Nikolina za MNE magazin kaže da joj laska ova nagrada, ali je i iznenađena.

-Podsticaj mi je da nastavim da se bavim ovim, jer se pronalazim u govorništvu – kaže naša mlada sagovornica.

Škole retorike u ovoj studijskoj godini pohađalo je 20 srednjoškolaca iz Gimnazije „Petar I Petrović Njegoš“, iz Danilovgrada, Ekonomske škole „Mirko Vešović“ i Gimnazije „Slobodan Škerović“. Nikolina kaže da učesnici jedni na druge nijesu gledali kao na konkurenciju.

-Super nam je bilo. Druženje je bilo divno – kaže Nikolina.

Učesnici su, kao stipendisti Fakulteta, kroz srednjoškolski program Škole retorike imali priliku da, pod mentorstvom mr Ivana Radevića, ovladaju vještinama dobrog govora, debatovanja i pregovaranja. A ove sedmice su na svečanosti povodom dodjele diploma naučeno u Školi pokazali javnosti.

Govorili su neke od najpoznatijih crnogorskih i svjetskih govora, ali i govore na stranom jeziku, kao i improvizovani govor. Njihov izbor odnosio se na govore Veljka Vlahovića, Marka Bruta, Tomasa Henri Hakslija, Radjarda Kiplinga, Aleksandra Sergejeviča Puškina, Abrahama Linkolna, Konstantina Simonova, Aleksandra Bloka i dr.

Odgovarajući na pitanje ko je njen uzor, Nikolina kaže da ga baš i nema. Ranije je, kako navodi, učestvovala na takmičenjima recitatora i uvijek se divila Radu Šerbedžiji.

dsc_0177

Sa dodjele diploma

-Kad sam krenula u ovu Školu i kad sam upoznala mentora Ivana Radevića rekla sam: ,,Voljela bih da govorim kao što to on radi “– kaže Nikolina uz osmijeh.

Ona ističe da će da upiše Fakultet političkih nauka, smjer Socijalna politika i socijalni rad. A da li Nakolina priželjkuje neko radno mjesto u parlamentu ili Vladi, odgovara:

-Možda više neko koje je povezano sa socijalnim radom, kao što je mjesto ministarke rada i socijalnog staranja – kaže Nikolina uz osmijeh.

Program četvrte generacije srednjoškolskog programa Škole retorike uspješno su prošli Kračković Sara, Radonjić Marija, Stamatović Irina, Lakić Đorđije, Marković Milica, Novaković Minja, Žarić Jelena, Jovanović Irena, Drekalović Natalija, Šaranović Miladin, Vučinić Petar, Ostojić Valentina, Gudović Anka, Asanović Pero, Đurović Jelena, Irić Milica i Perović Tamara.