DRUŠTVO PREPORUKA

KONTROLIŠU ISPRAVNOST SLADOLEDA: Kotoraninu kazna 500 eura

Uprava za inspekcijske poslove je pojačala kontrolu sladoleda na prodajnim mjestima, jer kažu da je riječ o lako kvarljivoj namirnici. Do sada su kaznili jednog prodavca u Kotoru, jer je prodavao sladolede kojima je istekao rok. A sankcija za ovaj prekršaj je 500 eura.

sladoledIz Uprave objašnjavaju kako sanitarna inspekcija kontroliše ispravnost sladoleda u maloprodajnim objektima. Pod njihovom lupom su i sladoledi na točenje, kao i vitrine za sladolede. Inspektori provjeravaju deklaraciju, rok upotrebe, kao i uslove čuvanja kako smješa za pravljenje sladoleda tako i gotovih proizvoda.

-Ovog mjeseca smo uzeli uzorke sladoleda u saradnji sa Institutom za javno zdravlje. Rezultati analiza još nijesu dostavljeni – kažu iz Uprave.

A koliko prijava od građana su dobili zbog uočenih nepravilnosti, nijesu mogli da preciziraju. Kažu da ne vode posebnu evidenciju prema vrsti kontrolisane hrane. Ali, inspekcija je, kako navode, postupila po svakoj inicijativi građana koja se odnosila na istekli rok sladoleda.

Iz Uprave objašnjavaju koje kriterijume treba da zadovolje prodavci kako ne bi bili kažnjavani. Navode da moraju imati odobrenje za rad, da vode računa o higijeni objekta, vitrine ili aparata za sladoled. Neophodno je da proizvod ima urednu deklaraciju i  higijenski ispravno posuđe.