MAGAZIN ZDRAVLJE

BEZ HEMIJE: Dezodorans od prirodnih sastojaka

kokosovo uljeMožda se nikad niste sjetili da sami napravite dezodorans, ali nudimo predlog kako da to učinite od prirodnih sastojaka. U tom slučaju možete biti sigurni da dezodorans neće sadržati aluminijum, neće začepiti pore i spriječiti znojenje. Lijep miris kokosa će održati svježinu tokom cijelog dana, a oni sa najosjetljivijom kožom više neće imati problema.

Vrlo je važno znati da znoj nije taj koji sadrži neugodne mirise, već to čine bakterije koje ga razlažu. Dezodorans koji možete napraviti kod kuće ne sadrži nijedan štetni sastojak, već samo antibakterijska eterična ulja, sodu bikarbonu koja onemogućava razvoj bakterija, ali i kokosovo ulje prijatnog mirisa, koje takođe sprečava razvoj bakterija i gljivica.

Eterična ulja utiču na lijep miris ovog dezodoransa, koji miriše mnogo prijatnije od industrijskog, a uz to opuštaju i dobro utiču na raspoloženje.

Ovaj recept je toliko jednostavan da ga može svako spremiti kod kuće, sa namirnicama koje su lako dostupne i nijesu previše skupe.

Trebaće vam: 5 do 6 kašika kokosovog ulja, 1/4 šolje kukuruznog skroba (kukuruznog gustina) ili aru prah ukoliko imate osjetljivu kožu (možete ga nabaviti u mnogim bio prodavnicama), 1/4 šolje sode bikarbone, 4-6 kapi nekog eteričnog ulja (čajevac, lavanda, …).

Pomiješajte kukuruzni skrob i sodu bikarbonu u manjoj posudi kašičicom. Kokosovo ulje otopite na pari ili na suncu (topi se na 25 stepeni) i dodajte mu mješavinu sode bikarbone i kukuruznog skroba, kašičicu po kašičicu, dok se svi sastojci ne sjedine. Dodajte eterično ulje (mada nije obavezno, možete po želji) i sve dobro izmiješajte.
dezodoransSmjesu možete sipati u posudicu starog dezodoransa (ali prethodno dobro očišćenu) ili u teglicu. Ostavite na hladnom i mračnom mjestu da se smjesa stegne, ili u frižideru na nekoliko minuta. Ako ga stavljate u teglicu nanosite ga tako što ćete ga čistim pristima ili drvenim štapićem utrljati ispod pazuha. Najbolje bi bilo držati ga uvijek na nekom hladnijem mjestu. Jednostavno je, a zdravo.