DRUŠTVO PREPORUKA

PODGORICA: Blokiran žiro račun Doma zdravlja, nema aprilske plate

Zaposleni u podgoričkom Domu zdravlja, kojih ima više od 550, još nijesu primili platu za april i neizvjesno je kada će biti isplaćena. Razlog je blokada računa te zdravstvene ustanove, koja je aktivna od 6. maja, piše Pobjeda.

Nebojša-Kavarić_2

Dr Nebojša Kavarić

Dok zaposleni čekaju zarađenu platu, kako piše list, odgovornost za ovu situaciju niko neće da preuzme. Ministarstvo upućuje na Fond za zdravstveno osiguranje, a iz Fonda saopštavaju da su obaveze koje su imali prema zaposlenima u Domu zdravlja uredno ispunili – uplatili su novac za aprilske lične dohotke.

Direktor Doma zdravlja Podgorica dr Nebojša Kavarić kazao je da je menadžment uradio sve da obezbijedi platu svojim radnicima. Međutim, kako ističe, novac je pravosnažnom sudskom presudom u korist Sindikata zdravlja skinut sa žiro računa i prebačen za isplatu naknade za prevoz dijelu radnika.

– Bilo je dogovoreno da će sredstva za prevoz biti uplaćena istog trena kada legnu na račun Doma zdravlja. Međutim, to se nije dogodilo, pa je novac koji je bio namijenjen za platu skinut sa računa i prebačen za isplatu zaostalih nadoknada za prevoz. Nije ni skinuto sve. Blokada će ostati dok se ne namire svi koji su putem Agencije za mirno rješavanje sporova tražili isplatu nadoknad – kazao je Kavarić.

Predsjednik reprezentativnog sindikata Doma zdravlja Podgorica dr Novak Praščević rekao je da on nije „nikom naredio da se isplati prevoz, te da je takvo rješenje Agencije za mirno rješenje sporova“.

On smatra da do blokade računa ne bi došlo da je novac za prevoz koji Dom zdravlja duguje zaposlenima od 2010. do 2014. godine isplaćen u ratama, kao što je bilo dogovoreno sa menadžmentom.

Na pitanje da li će i koje korake preduzeti kako bi se riješila novonastala situacija, Praščević je odgovorio da „hoće, ali da će sačekati malo“.

– Plate se moraju isplatiti. Imali smo dobar predlog prema matičnoj kući da oni ljudi koji nijesu primili platu ni prevoz budu prvi na spisku za lični dohodak. Ovi koji su primili prevoz bilo bi korektno da se malo strpe za platu, dok se sve to ne premosti i ne nađe rješenje– kazao je Praščević.