Porto Novi
ENGLISH PREPORUKA

,,EVROVIZIJA”: Bojana Stamenov prošla u finale

U subotnje finale jubilarnog, 60. izdanja ,,Pjesme Evrovizije” prošli su predstavnici Albanije, Jermenije, Rusije, Rumunije, Mađarske, Grčke, Estonije, Gruzije, Srbije i Belgije.

Takmičenje je otvoreno u Beču maestralnim izvođenjem ,,Rise like a Phoenix” Končite Vurst, uz orkestar i predivna svijetla koja su iza Vurst izgledala kao krila.

Singer Eduard Romanyuta representing Moldova performs the song "I Want Your Love" during the first semifinal of the upcoming 60th annual Eurovision Song Contest In Vienna, May 19, 2015. REUTERS/Leonhard Foeger

Predstavnici Moldavije

Na binu, usuđujem se reći najveličanstveniju koju sam vidjela otkako pratim ovo takmičenje, a to je puno godina, u ,,Viner štadhaleu” popeo se prvi učesnik Edvard Romanjuta iz Moldavije. Osim provokativnog nastupa u dinamičnoj pjesmi Moldavci su bili bezbojni.

,,Giniolodži“ iz Jermenije otpjevali su baladu snažnim glasovima.

Loik Notet iz Belgije monotonu pjesmu na momenat je učinio živom interesantnim načinom izvođenja.

Ni Trijntje Esterhuiz iz Holandije nije se odvojila. Bilo je to još jedno bezlično izvođenje.

Sastav ,,Perti Kurikan Nimipäivät” iz Finske probudio je publiku iz monotonije u koju je zapala slušajući prethodne numere. Na kraju gromoglasan aplauz za sjajne članove i prve učesnike sa Daunovim sindromom u istoriji ,,Pjesme Evrovizije”.

Marija Elena Kirjaku iz Grčke pokazala je koliko drugačije i ličnije zvuči pjesma koju izvođač sam napiše, pa je tako pružila emotivno izvođenje numere ,,One last breath” čiji je autor.

Tekstopisac Stig Resta i Elina Born do koje ga je doveo link dok je slušao pjesme na ,,Jutjubu” predstavili su Estoniju lijepom pjesmom ,,Goodbye to yesterday”.

Singer Daniel Kajmakoski representing Macedonia performs the song "Autumn Leaves" during the first semifinal of the upcoming 60th annual Eurovision Song Contest In Vienna, May 19, 2015. REUTERS/Leonhard Foeger

Daniel Kajmakoski

Daniel Kajmakoski dobio je ime po Danijelu Popoviću koji je uspješno predstavljao Jugoslaviju sa numerom ,,Džuli”. Talentovani Kajmakoski Makedoniju je predstavio izuzetnim izvođenjem pjesme ,,Autumn leaves”.

Singer Bojana Stamenov representing Serbia performs the song "Beauty Never Lies" during the first semifinal of the upcoming 60th annual Eurovision Song Contest In Vienna, May 19, 2015. REUTERS/Leonhard Foeger

Bojana Stamenov

Najbolji dokaz za izvrsnost i energiju koju je Bojana Stamenov iz Srbije prikazala u pjesmi ,,Beauty never lies” je gromoglasan i dug aplauz na kraju.

Sastav ,,Boggie” iz Mađarske pružili su publici predivno izvođenje akustične numere ,,Wars for nothing”. Snažna poruka prenesena kroz emotivno i snažno izvođenje.

Dinamičnu ritmom, ali opet monotonu pjesmu Uzarian i Maimune iz Bjelorusije živopisnom je na momente učinio zvuk violine.

Polina Gagarina iz Rusije donijela jeste snažan glas, ali u potpuno bezličnoj pjesmi.

,,Anti social media” iz Danske pružili su publici tipičnu skandinavsku pjesmu.

Elhaida Dani iz Albanije publici se predstavila divnim glasom. U drugom dijelu numere publika je imala priliku da uživa u punom značenju pjesme ,,I’m alive” (,,Živa sam”).

,,Voltaj” iz Rumunije pokazao je koliko je emocija veća i bogatija kada se pjeva na maternjem jeziku. Predstavio se numerom ,,De la capat” sa predivnom porukom kojom se skreće pažnja na rumunsku djecu ostavljenu od roditelja koji migriraju u druge zemlje.

Još jedna bezlična pjesma za kraj od Nine iz Gruzije.

Opšti utisak je monotono u tekstu i zvuku i potpuno promašen smisao ,,Evrovizije”, koja je prije 60 godina osnovana kao takmičenje na kojem bi Evropa pokazala svoje najljepše lice – različitu kulturu, bogatstvo jezika, muzike i poslala snažnu poruku. Ove večeri pjevalo se na engleskom, osim rumunskog predstavnika, a skoro svaka je pjesma ličila jedna na drugu.

Bojana Radonjić

Foto: Reuters