PREPORUKA ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: Jednostavan test za rizik od moždanog udara

Moždani udar jedan je od najčešćih uzroka smrti u svijetu. Naučnici Univerziteta u Tokiju smatraju da su došli su do zanimljivog otkrića. Oni  tvrde da svoje zdravstveno stanje možete provjeriti jednostavnim testom održavanja ravnoteže, piše Independent.Joga vezbe

Osobe koje ne mogu stajati na jednoj nozi makar 20 sekundi, prema njima, imaju veći rizik od moždanih oboljenja u starijoj dobi.

U istraživanju je učestvovalo više od 1300 osoba prosječne starosti od 67 godina. Oni koji su balans zadržali manje od 20 sekundi pokazali su najgore rezultate na testovima koji procjenjuju kognitivne funkcije.

Autor studije Jasuharu Tabara tvrdi da bi takve osobe trebale biti pod određenim nadzorom jer njihova loša ravnoteža ukazuje na potencijalne abnormalnosti u moždanoj funkciji.

Oni koji ne prođu ovaj  testu suočavaju se s većim rizikom od bolesti malih krvnih žila u mozgu čiji su simptomi teško uočljivi.

– Test jedne noge jeftina je metoda za koji nije potrebna tehnologija, a koja bi mogla ukazati na to ko u starosti ima veće šanse od dobijanja moždanog udara – zaključuje neurolog Tabara.