Porto Novi
DRUŠTVO

TRADICIJA: Englezi i Francuzi se dive crnogorskoj nošnji

Bjelopoljka Ljilja Šušić već petnaestak godina veze crnogorsku nošnju i prodaje je u radnji koju ima u Podgorici. Ona je, kako kaže, prije naučila da veze nego da čita, a za to je zahvalna svojoj baki.

Crnogorska-nosnja_01

Da bi sašila mušku crnogorsku nošnju Ljilji je potrebno dva mjeseca, a taj komplet cijeni 2.000 eura. Ženska je nešto jeftinija i košta 1.500 eura. Ljilja kaže da odjeću radi u skladu sa tradicionalnim crnogorskim standardima.

– Moja radnja je jedina ovakvog tipa. Smatram da sam privilegovana zbog činjenice da umijem ovo da radim. Nošnja svakom lijepo stoji, a datira još iz vremena Balšića – kaže Ljilja.

Ponosna je na pojedine stalne mušterije. Kaže da Vesna Pećanac, žena pokojnog Živka Nikolića, redovno kupuje kod nje opanke.
– Građani kupuju nošnju i kada imaju vjenčanja, ali ih kupuju i za sahrane. Znate, Dado Đurić je sahranjen u mojoj nošnji – kaže Ljilja.
Kada posjete njenu radnju stranci nastaje, kako navodi, posebno oduševljenje. Naša sagovornica ističe da oni cijene ručni rad. Među tim mušterijama izdvaja Engleze i Francuze.

Crnogorska-nosnja

Oni se dive Ljiljinim radovima i znatiželjno je pitaju da im objasni kako sve to stvara.

– Uživam u ovom poslu. Meni, recimo, u dnevnoj sobi možete da nađete uvijek neki dio nošnje, jer stalno vezem. Tako je to kada odrastate uz to – kaže Ljilja.
Smatra da današnje generacije nijesu zainteresovane da se bave ovim zanatom i obraduje je kada kod nje dođu mlađi ljudi.
– Baš je nedavno bio tu jedan dječak koji ima četiri godine. Oduševio se crnogorskom kapom i samo se smješkao – kaže naša sagovornica.