SLAJDER ZDRAVLJE

DR SLAVICA VUJISIĆ: Migrenu mogu izazvati i čokolada, orasi ili sir

migreneMigrenu može da provocira jedan ili više faktora kao što su, emocionalni stres, premalo ili previše spavanja, hormonske promjene, režim ishrane, ali veoma značajna je u genetska predispozicija priča za MNE magazine, prof. dr Slavica Vujisić, dr sci neurolog-epileptolog. Ona pojašnjava da migrenska glavobolja spada u takozvane primarne glavobolje što znači da jasan uzrok nije poznat, mada su patofiziološka događanja u migrenskom napadu u dobroj mjeri objašnjena.

Slavica_Vuisic_25_12_2012_Mara2

Prof dr Slavica Vujisić

– Učestalost migrene u Engleskoj na 100.000 stanovnika godišnje iznosi 7,6 odsto kod muškaraca i 18,3 odsto kod žena, pri čemu su podaci iz SAD slični: sedam odsto muškaraca i 18 odsto kod žena. Predominacija ženskog pola je u svim studijama i kreće se 3:1 u odnosu na muški pol. Podatke za Crnu Goru nemamo – rekla je dr Vujisić.

Naša sagovornica ističe da je genetska predispozicija migrene značajna. Studije jednojajčanih blizanaca ukazuju na podudarnost za migrenu od 20 – 50 odsto.

– Navodi se da migrenu provocira uzimanje čokolade, starih topljenih sireva, orasi, lješnici, bademi. Najbolje za pacijenta je da sam prepozna koja hrana provocira napade glavobolje, mada je to skoro uvijek vezano za još neki triger faktor kao što je stres ili hormonski poremećaj – kazala je Vujisić.

Pojasnila je i to da napad migrenske glavobolje traje četiri do 72 sata.

– Manifestuje se bolom u polovini glave, bol je pulzirajućeg, kucajućeg karaktera, često praćen osjetljivošću na svjetlost, mirise, buku što pojačava bol. Bol je obično umjerenog ili jakog intenziteta. Takođe fizička aktivnost, saginjanje mogu pogoršavati glavobolju – objasnila je dr Vujisić.

Naša sagovornica dodaje da nekada migrenu prati povraćanje, potreba da se boravi u zamračenoj prostoriji, ili da se odspava nakon čega često glavobolja prestane.

– Ukoliko je glavobolja uvijek na istoj polovini glave treba misliti na druge uzroke i uraditi dodatne pretrage po nalogu neurologa – apelovala je doktorka.

Liječenje migrene se dijeli na liječenje samih napada glavobolje i na preventivnu terapiju ako se napadi javljaju često, tj. najmanje dva puta mjesečno, objasnila je ona.

– Protokol liječenja se nalazi u vodičima za liječenje migrene ali su vodični na nivou preporuke , a neurolog je dužan da praktično za svakog pacijenta ponaosob prilagodi terapiju prema njegovoj kliničkoj slici migrene, učestalosti napada glavobolje, prisustva drugih oboljenja, odnosno uzmanja drugih lijekova i drugo – zaključila je dr Slavica Vujisić.