Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

RASIPAMO VODU: Gubitak vode na mreži čak 63 odsto

U Crnoj Gori se nemilice rasipa voda, jer se u sistemu gubi čak 68 miliona kubika vode ili 63 odsto, pokazuju zvanični podaci. Ako kubik vode računamo po minimalnoj cijeni od jednog eura, onda se dolazi do zaključka da komunalna preduzeća gube minimum 68 miliona eura, piše Portal Analitika.

DrinkingWater
-Prema podacima dobijenim od opštinskih komunalnih preduzeća, tokom 2013. godine u gradske vodovodne sisteme potisnuto je ukupno oko 108.508.423 m3 vode, a fakturisano oko 40.105.363 m3, što govori o izuzetno visokim gubicima u ovim sistemima –navodi se u godišnjem izvještaju o stanju u ovim oblastima.

Prosječna vrijednost ukupnih gubitaka vode na nivou Crne Gore iznosila je 63 odsto, a najveći gubici zabilježeni su u sistemima Cetinja i Herceg Novog.

Na ovako visok procenat gubitaka, kako piše Portal Analitika, veliki uticaj ima i voda koja ne donosi prihod. Radi se o količini vode koja predstavlja gubitak, odnosno razliku između količine proizvedene vode koja ulazi u sistem i količine vode koja se fakturiše potrošačima u Crnoj Gori je veoma velika.

-U prosjeku gubici dostižu vrijednosti od 40 do 74 vode od proizvedene vode u pojedinim vodovodnim i kanalizacionim preduzećima. Uzroci ovakvog stanja su različiti i mogu biti rezultat kvarova na sistemu (tehnički gubici) ili različitih administrativnih gubitaka kao što su neregistrovani priključci, nelegalni priključci, neispravni vodomjeri-konstatuje se u dokumentu koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici.
Najduži prekidi u vodsnabdijevanju u opštinama u Crnoj Gori, već nekoliko godina, bilježe se u prijestonici Cetinje. U Opštini Berane, zbog upotrebe higijenski neispravne vode za piće, u avgustu 2013. godine, došlo je do obolijevanja većeg broja građana.

Najvišu cijenu vode plaćaju stanovnici Kotora – 1,10 €/m3, za fizička lica, odnosno Cetinja – 2,44 €/m3, za pravna lica. U opštini Šavnik voda se isporučuje po najnižoj cijeni i ona iznosi 0,12 €/m3 za fizička lica, odnosno u Andrijevici po 0,41 €/m3 za pravna lica.