PREPORUKA ZDRAVLJE

VIŠE OPREZNOSTI: Djeci su nadohvat ruke hemijska sredstva i ljekovi

slika djeca tablete

Na nedavno održanoj pedijatrijskoj školi u Hrvatskoj između ostalih tema (dječja nefrologija, dječja hirurgija) posebna pažnja posvećena je povećanoj smrtnosti kod djece koja je izazvana nesrećnim slučajem bilo koje vrste.

– Nesreće kod djece predstavljaju veliki problem. To je tema o kojoj se ne govori mnogo, a svakako je važan segment javnog zdravstva. Posljednjih decenija industrijalizacije, globalizacije i urbanizacije došlo je do naglog porasta broja smrtnih slučajeva kod djece, koji su izazvani nesrećnim slučajem bilo koje vrste. Pored toga nepovoljni ishodi nesreća su bolničko i druge vrste liječenja, invaliditeti, psihičke i socijalne posledice – priča za MNE magazin pedijatar iz PZU ,,Dr Mica” dr Vjera Janković koja je redovni učesnik pedijatrijske škole u Hrvatskoj.

Vjera-Jankovic-doktor-istaknuta

Vjera Janković

Ona pojašnjava da, kada su u pitanju  djeca u uzrastu jedne do šest godina češće su zastupljana trovanja hemijskim sredstvima tipa deterdženata i šampona kao i ljekovima od starijih ukućana jer im liče na bombonice.

– Iz radoznalosti djeca će probati sve što im privlači pažnju, a u njihovom je okruženju. Kad su u pitanju jako mala djeca česti su padovi iz dupka, zato je u zemljama regiona dubak zabranjen za upotrebu. Kad su u pitanju starija djeca češće su povrede pri fizičkim aktivnostima kao što su vožnja biciklom i roleri kao i sportske povrede – rekla je dr. Janković.

Dodaje da ne treba zanemariti saobraćajne nezgode prilikom ne poštovanja smještaja djece u sjedalicama za kola ili ne vezivanja pojasa.

Pored predavanja o zbrinjavanju povrijeđenih i unesrećenih u pedijatrijskoj školi se jako puno pričalo o prevenciji u vidu edukacije na svim nivoima obrazovanja. U proces edukacije treba da budu uključeni svi, od predškolskih i školskih ustanova, roditelja i same djece do ostalih institucija.

– Svjesni smo koliko je značajna uloga pedijatra u sprječavanju nesreća kao i pravilno usmjeravanje da se svi segmenti društva pozabave prevencijom nesreća kod djece. Kroz više tema o ovom problemu stekli smo uvid u problematiku što je prvi korak ka prevenciji – poručila je ona.

Naša sagovornica savjetuje da bi trebalo u školama i vrtićima organizovati radionice gdje bi se djeca kroz igru upoznavala sa potencijalnim opasnostima iz okruženja,a kroz edukativni materijal roditeljima i nastavnicima  skretala bi se pažnja o ovom problemu.