Porto Novi
MAGAZIN PREPORUKA

NA DANAŠNJI DAN: Prije 34 godine preminuo pjevač Bob Marli

bob-marley-principal jornalpequeno com br

Bob Marli (foto: principaljornalpequeno.com.br)

– Čovjekovo tijelo može da napusti svijet, ali njegove riječi ostaju da se prenose na generacije koje dolaze – riječi su kolumniste ,,Fokus njuza” Gaurava Sangvanija povodom 34 godine smrti Boba Marlija.
Marlijeve riječi odzvanjaju i dan-danas svijetom kojem one trebaju više nego ikada.
Bob Marli preminuo je na današnji dan 1981. u 36. godini životi od raka u bolnici u Majamiju. Tome je prethodilo Marlijevo onesvješćivanje na sceni.
Bob Marli bio je borac za ljudska prava i mir. Njegovim djelom na sceni i van nje zavrijedio je to da mu se ime pominje u mnogim pjesmama.
Bob Marli dobitnik je nagrade za mir Ujedinjenih nacija. Televizijska stanica BBC proglasila je numeru ,,One love” pjesmom milenijuma. Za života je prodao više od 75 miliona primjeraka albuma. Među njima je retrospektivni album ,,Legend” koji je najprodavaniji album svih vremena.

_74876468_marley_composite_624

Bob i Noval Marli (foto: BBC)

Život

Portal ,,Biography” objavio je nekoliko interesantnih činjenica o Marliju.
Nesta Robert Marli rođen je 6. februara, 1945. godine u St. En Perišu na Jamajki. Njegov otac Norval Sinkler Marli bio je bijelac, britanski mornarički kapetan i imao je 60 godina kada se Bob rodio. Norval je upoznao Bobovu majku Sedelu dok je radio kao nadzornik na plantaži. Sedela je imala 18 godina. Upravo zbog kombinovanog porijekla, Bob je bio suočen sa rasističkim nasiljem kao dječak. Susjedi su ga zvali ,,bijelac”. Kasnije je istakao da mu je iskustvo zapravo pomoglo u razvijanju sopstvene životne filozofije, a to je: ,,Nisam ja ni na afro-amerikanskoj ni bjelačkoj strani, ja sam na božjoj strani”.
Marlija su zvali i ,,Tuff Gong” zbog sposobnosti da se odbrani kao tinejdžer od bandi iz geta u Trenčtaunu. Kao dječak navodno je uspješno proricao ljudima budućnost iz dlana. Kad je imao sedam godina, nakon 12 mjeseci življenja u getu u Kingstonu, vratio se u selo i ponosno objavio da je njegova sudbina da postane pjevač i od tada odbijao da čita sudbinu iz dlana ljudima.
Marli je pisao pjesme o društvenoj samosvijesti, nezaposlenosti, političkom nasilju, a samo dva dana prije koncerta ,,Smile Jamaica”, kojim su se 1976. godine željele sniziti tenzije među političkim zaraćenim stranama, pucano je na Marlija. Metak je okrzao suprugu Ritu i njega. To ga nije spriječilo da dva dana nakon atentata izađe na scenu sa svojim ,,Wailers”-ima i priredi nevjerovatan koncert pred 80.000 posjetilaca.

bob i rita marli u milanu cdn com

Bob i Rita Marli (foto: Ian Dikson)

Ljubav
Bob i Rita vjenčali su se kada je njoj bilo 21 godina. U to vrijeme radila je kao učiteljica u večernjoj školi. Ljubav je trajala sve do Bobove smrti. On je usvojio Ritinu kćerku, a imali su još četvoro djece iz zajedničkog braka. Marli je imao i osmoro vanbračne djece od osam žena. Kruže glasine da ih je bilo još, ali ona za koju se zna su Imani, Šeron, Sedela, Dejvid koji je poznatiji po nadimku Zigi, zatim Stiven, Robi, Roen, Karen, Stefani, Džulijan, Kaj-Mani, Dejmijan i Madeka.
Rita i Sedela Marli sada su vlasnice fondacije Boba Marlija i brenda ,,Catch a fire”, nazvanog po albumu ,,Wailers”-a.
Sahrana Boba Marlija obavljena je po pravoslavnim običajima etiopljanske crkve.
Prisustvovalo je 40.000 ljudi. Marli je imao težak oblik raka koji je zahtijevao amputaciju prsta na nozi kako bi se otklonio. Marli je odbio, navodeći da mu vjera ne dozvoljava da mu bude otklonjen bilo koji dio tijela. To je uključivalo skraćivanje kose i brijanje brade.
Citati
Ko si ti da sudiš o životu kojim živim? Znam da nisam savršen i ne živim da budem savršen, ali prije nego što počneš upirati prstom u druge, postaraj se da su ti ruke čiste.
Živi za sebe i uzalud ćeš živjeti. Živi za druge, živjećeš opet.
Dan kada prestaneš da juriš, dan je kada si dobio trku.
Emancipujte se od mentalnog ropstva. Niko sem nas ne može osloboditi naš um.
Ako je nevjerovatna, neće biti laka. Ako je laka, neće biti nevjerovatna. Ako je vrijedna, nećeš je se odreći. Ako je se odrekneš, ti je nisi vrijedan. Istina je da samo moraš da pronađeš one za koje je vrijedno patiti.
B.R.