DRUŠTVO PREPORUKA

SAJAM KNJIGA: Nagrađen ,,Zavod za udžbenike i nastavna sredstva”

Danas su na Međunarodnom sajmu knjiga u Podgorici uručene nagrade najboljima u svojoj djelatnosti.

Izdavači godine su ,,Zavod za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica” i ,,Naklada Algoritam” iz Zagreba.

zoja bojanic

Zoja Bojanić-Lalović

– Nagrada ,,Izdavač godine” jednoj izdavačkoj kući kakva je ,,Zavod za udžbenike i nastavna sredstva” puno znači. Kao što znate, ako uzmemo u obzir da je to kuća koja se bavi obrazovnim izdavaštvom, kuća koja je od 2004. godine uspjela da obezbijedi sopstvenu izdavačku produkciju, to je jedan poduhvat koji bi mnogim zemljama bio za ponos, posebno za nas – rekla je za MNE magazin direktorica ,,Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva – Podgorica” Zoja Bojanić-Lalović.

Ona je dodala da se Zavod, osim obrazovnim izdavaštvom, bavi objavljivanjem vanučeničke literature.

– Na Sajmu smo se predstavili sa nekoliko novih izdanja iz biblioteke ,,Zublja” koji je namijenjen za najmlađu populaciju i edicijom udžbenika za crnogorski jezik kao nematernji, koji je namijenjen za učenike albanske nacionalnosti. Prvog dana smo imali promociju udžbenika za srednje stručno obrazovanje na koje smo, takođe, vrlo ponosni, jer je trenutno jedan od naših glavnih ciljeva da unapredimo učeničku literaturu za srednje stručno obrazovanje – rekla je Bojanić-Lalović.
Istakla je da je ova nagrada za ,,Izdavača godine” ,,znak i simbol da ih prepoznaju i da znaju kakav je značaj ovakve izdavačke kuće”.

Izdavački poduhvat su ,,Sabrana djela Stanislava Vinavera” i ,,Ikone u Crnoj Gori” Aleksandra Čilikova.

Najbolje edicije imaju Savez slijepih Crne Gore i CANU. Najbolje opremljeno umjetničko izdanje ima Azerbejdžan sa ,,Azerbejdžanskim tepisima”. Najbolje opremljena edicija je ,,Mjera mudrosti Sarajevo” fondacije ,,Mula Sadra”, a najbolje opremljena knjiga je ,,Nautika – predavanja Marka Martinovića ruskim mornarima u Perastu 1697-1698” u izdanju Istorijskog instituta Univerziteta Crne Gore.

IMG_20150510_134237

Zajednička fotografija svih nagrađenih

Za unapređenje dječijeg izdavaštva nagrađena je izdavačka kuća ,,Pčelica” iz Čačka. Najbolje opremljeni štand ima Turska. Posebna priznanja uručena su direktoru Turskog kulturnog centra ,,Junus Emre” Čihanu Ezdemiru, zatim predstavnicima Nacionalne biblioteke Crne Gore ,,Đurđe Crnojević” sa Cetinja i CID-a. Predsjednica tročlanog žirija bila je profesorica Sonja Tomović-Šundić. Žiri su još činili profesor Siniša Jelušić i akademska slikarka Marina Vešović.

B.R.