ART PREPORUKA

SAJAM KNJIGA: Zapažene promocije Dragane Kršenković-Brković i Luka Paljetka

IMG_20150509_172719 (1)Deseti Međunarodni sajam knjiga počeo je juče promocijom gostiju iz Turske, pjesnika Jagmura Tanilira i umjetnika Islama Sećena. Publici su se predstavili i Emira Larson, Milica Kralj, Milica Šćepanović, Dragana Kršenković-Brković, Pavle Vojinovič, Luko Paljetak i Rade Jarak.

Zapaženu promociju imala je književnica Dragana Kršenković-Brković koja je predstavila djelo ,,Poetika prolaznosti: Organizacija vremena u „Ranim jadima“ Danila Kiša”. Moderatorke su bile savjetnica za izdavaštvo Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Nađa Durković i profesorica Sofija Kalezić-Đuričković.

– Postaje jasno da Danilo jeste na ovom jeziku u šezdesetim godinama unio novine. On uranja u sjećanje o događajima – rekla je Kršenković-Brković.

Ona je, govoreći o djelu, istakla da je jedino što je izvjesno smrt, dok se Durković dotakla pitanja o besmrtnosti kod Prusta i djela ,,Ep o Gilgamešu”.

Profesorica Sofija Kalezić-Đuričković napravila je divan osvrt na djela Dragane Kršenković-Brković i Danila Kiša.

IMG_20150509_191055Teško je bilo ne otići kući nadahnut nakon promocije dubrovačkog pisca, režisera, prevodioca, slikara, esejiste, feljtoniste Luka Paljetka.

– Najradije bih sada zaćutala i samo slušala kako govorite poeziju – kazala je moderatorka Aleksandra Vuković.

Aplauz je zatim uslijedio nakon svake pjesme koju je Paljetak recitovao. Malo ko ima dar da na takav način iznese svoje djelo.

– Čovjek koji sjedi pored mene svjedočanstvo je jednog vremena koje je čini mi se minulo. Plašim se da ovakvi ljudi iščezavaju…. – rekla je Vuković.

Paljetak je kazao da ne treba čekati da nadahnuće dođe.

– Treba pred njim bježati i pustiti da ono trči za tobom. I da te neprestano progoni, a da se ti pokušaš spasiti od vlastite pjesme. ,,Nema spasa od života”, pisao je naš Šegedin, a ja kažem da nema pjesniku spasa od pjesme. Kada te pjesma stigne, treba stati i znati što uraditi sa njom – istakao je Paljetak.

B.R.

kud duga