MAGAZIN PREPORUKA

BIZARNI TREND NA FEJSBUKU: Djeca zbog izazova nestaju na 72 sata

Lonely girl looking out of apartment windowAko prihvate izazov s društvenih mreža, tinejdžeri nestanu na 72 sata, odnosno ne obavijeste roditelje da idu i kuda odlaze. Upravo bi taj izazov mogao stajati iza nestanka dvije britanske tinejdžerke, Šioban Klark  (15) i Semi Klark (14) iz Eseksa, nagađaju tamošnji mediji. Iako se isto prezivaju, ove djevojčice nijesu u rodbinskoj vezi, piše Mirror.

Nakon što su izašle iz škole u petak popodne, gubi im se svaki trag, do ponedjeljka ujutro. Pronađene su 30 kilometara od svojih domova.

Nestao je bio i njihov 22-godišnji prijatelj koji je pošto je pronađen  uhapšen i sumnjiči se za nestanak djevojčica. Svo troje pronađeno je u Vestklifu, nakon što je policija dobila dojavu od osobe koja ih je prepoznala sa potjernice.

Javnost je cijeli slučaj povezala s najnovijim izazovom na Fejsbuku, poznatijim kao ‘Game of 72’, u kojem se tinejdžeri izazovu da nestanu na 72 sata kako bi bili proglašeni nestalim osobama.

Potencijalno vrlo opasna igra ‘Game 72’, koja se širi preko društvenih mreža, sve je učestalija u Evropi. U ovoj bizarnoj tinejdžerskoj igri postoje dva pravila: da nestanu na 72 sata i da nikoga ne obavijeste o svojim planovima.

Među nestalima na 72 sata bila je i 13-godišnja djevojčica iz Francuske. Djevojčica koju su tamošnji mediji nazvali Ema, nije željela reći ni roditeljima, ni policiji gdje je bila ta 72 sata.