ART PREPORUKA

PODGORICA: Otvoren 10. međunarodni sajam knjiga

sajam - otvaranje 01Deseti Međunarodni podgorički sajam knjiga otvoren je danas u garažnom dijelu podgoričkog tržnog centra ,,Delta city“.

Ministar prosvjete Predrag Bošković otvorio je Sajam istakavši da desetogodišnjica neke manifestacije govori da je ona  prerasla u tradiciju.  On je dodao da je redovno posjećivao Sajam kao ljubitelj knjige i da je svake godine ova manifestacija sve bolja.

– Moto Sajma knjiga je ,,Čitajte svoje snove”. Ono što sam ja nekada davno pročitao i što se trudim da primjenim na sebe je da ne sanjate svoj život, već da živite svoj san – poručio je ministar.

Umjetnička direktorica Sajma Ksenija Popović rekla je da je mnogo puta razmišljala da odustane, ali da joj, kada pogleda sve ljude koji ga posjete i sve štandove, bude  drago što je istrajala i što će to činiti ubuduće.

– Jako je važno da Podgorica ima Sajam koji je najposjećenija kulturna manifestacija u Crnoj Gori – kazala je Popović.

U ime zemlje-gosta Turske prisutnima se obratio ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Mehmet Nijazi Tanilir.

– Kao što i sami znate, prijateljstvo između Crne Gore i Turske je veoma dugo. Naše zajednički provedeno vrijeme je stvorilo našu zajedničku kulturu i svakodnevno stvaramo nove stvari – kazao je ambasador.

Predsjednik Turskog kulturnog centra „Yunus Emre“ Džihan Ozdemi izrazio je zadovoljstvo što je učesnik Sajma, kao i pisac Iskender Pala.

– Možda neću naučiti Vaš jezik, ali ću vam zahvaljujući prevodima vaših knjiga biti bliži. Sa svakom pročitanom stranicom knjige jedni druge ćemo bolje upoznavati – poručio je Pala.

Nakon svečanog otvaranja, kojem je prisustvovao i gradonačelnik Glavnog grada Slavoljub Stijepović, posjećeni su štandovi za kojima su turski umjetnici prikazali svoje umijeće drevnog ebrua, odnosno slikanja na vodi i nakašana koje se sastojalo u dekoraciji knjiga za vrijeme Osmanlijskog carstva.

Večeras su priređene dvije promocije Iskender Pala i britanske spisateljice Aleksandre Poter koja je promovisala knjigu ,,Ljubavni detektiv“. sajam - otvaranje 02

B.R.