PREPORUKA ZDRAVLJE

HORMONSKA NERAVNOTEŽA: Devet simptoma koje ne bi trebalo ignorisati

depresija hormoniHormoni su pokretači tijela i važni su za svaki proces koji se u njemu odvija. Tijelo funkcioniše savršeno tek kada su hormoni uravnoteženi. Čak i male promjene mogu značajno uticati na organizam. Hormonalni disbalans ne bi trebalo olako shvatati jer utiče na kvalitet života,  fizičko, psihičko i mentalno zdravlje.  Kod hormonalne neravnoteže, tijelo najčešće šalje ovih devet upozorenja, a ako neko ima samo tri od njih možda bi trebalo da posjeti doktora.

1. Ne možete da smršate

Životni stil, prehrana i fizička aktivnost značajno utiču na tjelesnu težinu, ali to nisu jedini važni faktori. Nedijagnostifikovani hormonalni poremećaji mogu značajno otežati gubitak kilograma i održavanje zdrave tjelesne težine. Insulinska rezistencija je jedan od najčešćih uzroka neobjašnjivog nakupljanja kilograma, ali i se vrlo lako može riješiti usvajanjem zdravih prehrambenih navika.

2. Opada libido

Jedan od najuočljivijih simptoma hormonalne neravnoteže je nizak libido, koji često započinje s manje kvalitetnim snom. Premalo sna, kao i san lošeg kvaliteta, direktno utiče na želju za seksom.

3. Osjećaj umora

Ne možete funkcionisati tokom dana ako povremeno ne uzmete pauzu? Nije normalno da se svaki dan cijeli dan osjećate umorno i da imate problema s koncentracijom i pamćenjem.

4. Loše raspoloženje

Anksioznost i depresija mogu biti pokazatelji da vaše tijelo nije u ravnoteži, da je puno toksina, pod stresom i da mu ne pružate ono što mu treba.

5. Nesanica ili prekinuti san

Hormonalna neravnoteža direktno utiče na san, a nesanica pogoršava zdravlje cjelokupnog organizma.

6. Pretjerano znojenje

 Pojačano znojenje noću i naročito u predjelu grudi jedan je od simptoma disbalansa.

7. Problemi s probavom

Gasovi, nadutost, zatvor ili proliv su česti simptomi hormonalne neravnoteže. Ali mogu biti povezani i sa lošim prehrambenim navikama.

8. Žudnja za slatkim

Najčešći uzroci žudnje za hranom su insulinska rezistencija, poremećaji u radu štitne žlijezde i povišen nivo hormona stresa.

9. Gubitak kose

Razlog za vidno opadanje kose takođe može biti uzrokovano promjenama u hormonskom statusu.