ART SLAJDER

ANA CEROVIĆ-ZVICER: Kontrabas uvijek dopre do srca publike

10417494_1582914775307116_7812827985421107655_nAna Cerović-Zvicer, jedina dama koja svira kontrabas u Crnogorskom simfonijskom orkestru, najveću inspiraciju nalazi u svojoj porodici.  Za MNE magazin govori o uspjesima koji je podstiču da stalno napreduje, iako je, kako kaže, kontrabas instrument na kome je teško svirati kako na početku, tako i sada.

Muzika je oduvijek bila intezivno prisutna u njenom životu u različitim oblicima tokom odrastanja.

– Moj glas je bio prvi ,,instrument” koji sam koristila kao sredstvo izražavanja. Nešto kasnije, kao i svako ko se ozbiljno bavi muzikom, tako sam i ja imala priliku da učim osnove sviranja na klaviru, a vrlo kratak period sam svirala i flautu. Kontrabas je bio pravo otkriće za mene, s obzirom na to da sam kao djevojka imala možda drugačije vizije – kaže naša sagovorinica.

Ističe da je kontrabas jako zahtjevan instrument, da je na njemu teško svirati.

– Razvoj muzičara, na putu ka profesionalizmu, u različitim fazama i nivoima prate i različite vrste poteškoća, koje vam se u datom trenutku učine najvećim, sve dok ih tehnički uspješno ne prevaziđete – objašnjava Ana.

Rad sa profesorima koji su važili za velike autoritete, kao što je profesor Pavel Aksamit, za Anu je bilo pozitivno iskustvo, jer je mnogo naučila i napredovala kao muzičar.

Uvijek je produktivno raditi sa velikim autoritetima, bilo da je to profesor, dirigent, vođa sekcije…Student mnogo ,,profitira” od takvih pojedinaca, iako nam se u nekom trenutku čini da je to previše ekstremno i da od prevelike treme pred takvim pedagozima ne možemo da se izrazimo. Na taj način se ustvari gradimo, sazrijevamo i osamostaljujemo kao umjetnici – objašnjava Ana.

Ako ste kvalitetan muzičar, kaže ona, dobrodošli ste svuda, nezavisno od toga koji instrument svirate, a isplativost tog posla se sagledava na više nivoa.

– Ako gledamo u odnosu na region onda možemo reći da se isplati. Ali ako sagledate suštinski u odnosu na to koliko ste uložili duhovno, emocionalno, fizički, koliko ste investirali u školovanje, u instrument, kolika su bila odricanja onda su okolnosti nekada pomalo surove – priznaje Ana, i dodaje da muzičarima nije primarna materijalna korist, već uživanje u poslu i neprestano nadograđivanje sebe.

– Ako drugi prepoznaju kvalitet, onda znate da radite pravu stvar i to vam daje dodatnu satisfakciju – kaže muzičarka.

ana zvicer fotoSarađivala je sa velikim imenima u klasičnoj muzici, od kojih se, kako kaže, moglo puno naučiti.

– Sarađivala sam sa profesorima kao što su Zoran Marković, Božo Paradžik, Amerigo Bernardi i drugi, korepetitorima kao što je naša pijanistkinja Vesna Đokić, dirigentima među kojima su Uroš Lajović, Marko Letonja, Bojan Suđić i mnogim drugim izvođačima, na različitim projektima – kaže Ana. Ističe i da je svirala sa orkestrom RTV Slovenije  na koncertu grupe Laibach u Ljubljani, što je za nju bilo divno iskustvo.

Zadovoljna je reakcijom publike na nastupima. Smatra da su reakcije iskrene, pozitivne i afirmativne, kao i da se ljubitelji klasične muzike obraduju svakom koncertu, a posebno onom na kojima se može čuti kontrabas solo.

– Mogu samo reći da publika voli raznovrstan repertoar na koncertu, a kada osjeti da ste otišli duboko u razumijevanju i interpretaciji djela, tada se najviše obraduje –  napominje ona.

Najveću inspiraciju nalazi u svojoj porodici,  u miru i stabilnosti koje joj jedino ona može pružiti.

– To je podloga od koje mogu da stvaram i gradim nešto, korak po korak. Svaki manji uspjeh me podstiče na još veći – kaže Ana.

Njen sin Viktor je takođe talentovan za muziku, ali Ana smatra da je u ovoj sredini teško predvidjeti u kom smjeru će njegova interesovanja kasnije da idu.

Uspješno organizuje porodične i poslovne obaveze, jer je dobro organizovana.

Mlad čovjek sve može da postigne ali je potrebna volja, dobra organizacija i naporan rad sa vrlo malo vremena za predah. Najvažnije od svega je da imate podršku najbližih za ono što radite, jer fizička izdržljivost ne predstavlja ništa ako je nerazumijevanje za ono čime se bavite prisutno u vašem domu – rekla je Ana.

Katarina Janković