PREPORUKA ZDRAVLJE

KOD PEDIJATRA: Žutica je bolest prljavih ruku

 

Vjera Jankovic doktorica 1003 2014 Dobrilo Malidzan (13)Jedna od bolesti koje se prenose prljavim rukama je i zarazna žutica ili hepatitis A. Žutica je narodni izraz za grupu bolesti koje imaju zajedničku karakteristiku: žutu obojenost kože. Većina je uzrokovana virusima koji napadaju jetru i prouzrokuju upalu.Ta grupa bolesti se naziva hepatitis.

Uzročnik je virus koji se baš tako i zove-hepatitis A. On je  iz grupe picornavirusa koji ima afinitet prema jetrinim ćelijama gdje izaziva zapaljenski proces.

Ovo je tipična bolest prljavih ruku i zaraza se najčešće prenosi direktnim kontaktom. Nehigijenska voda, nehigijenski toaleti, mjesta gdje se okuplja i jede veliki broj ljudi su uglavnom najčešći izvori infekcije.

Inkubacija (period od dobijanja virusa do pojave simptoma i znakova bolesti) traje od 15 do 50 dana, obično oko mjesec dana. Bolest počinje tzv. nespecifičnim smetnjama: zamor, bolovi u mišićima i zglobovima, mučnina, loš apetit, povišena temperatura. Beonjače su žute, a mokraća tamnije boje. Sve traje od nekoliko nedjelja do mjesec dana, rijetko duže.

Pored kliničke slike i kliničkog nalaza i postavljanja sumnje na hepatitis, rade se virusološki testovi koji otkrivaju prisustvo hepatitis A virusa u organizmu, tj. nađu se antitijela na hepatitis A.

Nažalost, nema specifičnog liječenja, terapija je simptomatska i podrazumijeva higijensko-dijetetski režim, što znači mirovanje i laganu ishranu bez mnogo masnoća.

Žutica se može spriječiti pojačanim higijenskim mjerama, naročito na kritičnim mjestima javnih okupljanja, uz pojačanu ličnu higijenu. Drugi način je vakcinacija.Vakcina protiv hepatitisa A još  nije uvršćena u kalendar vakcinacije kao za hepatitis B, ali se u mnogim zemljama radi na tome.

Vjera Janković, pedijatar