DRUŠTVO PREPORUKA

INSPEKCIJA: Prošle godine uništeno više od 16 tona piletine

Za prva četiri mjeseca 2015. godine Veterinarska inspekcija nije utvrdila prisustvo salmonele ili drugih bolesti u pilećem mesu. Ipak, to nije bio slučaj i sa prošlom godinom. Tada je uništeno pola tone nebezbjednog pilećeg mesa i pošiljka od čak 16 tona, jer je piletina bila zaražena salmonelom, kazali su Dnevnim novinama u Upravi za inspekcijske poslove.

A-raw-chicken-014

-U 2014. godini, u unutrašnjem prometu uništeno je oko 500 kilograma nebezbjednog pilećeg mesa, dok je u spoljnotrgovinskom prometu zbog prisustva salmonele uništena jedna pošiljka pilećeg mesa iz Holandije u količini od 16 tona – navode iz Uprave.

Tokom prošle godine Veterinarska inspekcija je obavila 21.517 inspekcijskih pregleda, od čega 16.017 na granici i 5.553 u unutrašnjem prometu. Utvrdili su 1.012 nepravilnosti.

-Odnosile su se na nepoštovanje opštih higijenskih infrastrukturnih zahtjeva u objektima, nepoštovanje posebnih higijenskih zahtjeva, pozitivne laboratorijske nalaze pri ispitivanju mikrobioloških, hemijskih i bioloških kriterijuma i parametara kvaliteta (u velikom procentu u odnosu na broj uzetih uzoraka mljevenog mesa i prerađevina ćevapa, pljeskavica i roštilj kobasica nađen je nedozvoljeni aditiv vinobran…- navodi se u izvještaju Uprave za 2014. godinu.