DRUŠTVO PREPORUKA

AKTUELNO: Crnogorski notari sjutra besplatno dijele savjete

Siegel+Notar+Hubertus+Mayer+Sprockhoevel

Crnogorski notari sjutra će građanima, u 14 opština, davati besplatne pravne savjete i približiti im ulogu notara u ostavinskom postupku, a sve povodom obilježavanja četiri godine rada Notarske komore Crne Gore.

Komora će 29.aprila tradicionalno organizovati Dan otvorenih vrata crnogorskog notarijata i poziva građane da posjete notarsku kancelariju ukoliko imaju dileme ili pitanja u vezi sticanja, prenosa, ograničavanja i prestanka prava svojine i drugih stvarnih prava na nepokretnostima, kao i njihovog upisa u katastar nepokretosti i javne registre.

-Ovom akcijom namjeravamo da posebno građanima približimo ulogu notara u ostavinskom postupku, jer je izmjenama Zakona o vanparničnom postupku zakonodavac prenio vođenje nespornih ostavinskih predmeta sa sudova na notare. To je urađeno kako bi se ubrzali postupci raspravljanja zaostavštine i pojednostavila procedura građanima- navodi NKCG u saopštenju.

Za razliku od ostalih poslova koji se zaključuju pred notarima, u kojima građani slobodno biraju notara, objašnjavaju iz NKCG, u ostavinskom postupku neophodna dokumentacija se podnosi Osnovnom sudu, koji ih dostavlja notarima koji imaju službeno sjedište na području tog suda, po abecednom redu ličnog imena notara.

Notar će voditi postupak na isti način kako je to do sada radio Osnovni sud, a obavezan je da ga obavi u roku od 60 dana, od prijema predmeta.

One Response to AKTUELNO: Crnogorski notari sjutra besplatno dijele savjete