Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

NASILJE U ŠKOLAMA: Zašto se djeca tuku, a nijesmo ih tukli

s. pecenicic

                                      Ilustracija: S.Pečeničić

– Molim vas da obratite pažnju na fejsbuk profile vaše djece i, ako imate načina, da budete u toku njihovih razgovora i dogovora sa društvom. Ovo naglašavam jer smo danas spriječili tuču zakazanu u parku između učenika naše i škole preko Morače dogovorenu preko društvenih mreža – upozorio je razredni starješina devetog razreda u jednoj podgoričkoj osnovnoj na nedavnom  roditeljskom sastanku.

Statistika

Ovakvih i sličnih upozorenja roditeljima sve je više, a da ih nema vjerovatno bismo bili svjedoci eskalacije vršnjačkog nasilja i kobnih posljedica na dnevnoj bazi. Konkretno, u 2015. godini centrima i odjeljenjima bezbjednosti Uprave policije prijavljena su 22 slučaja nekog od vidova nasilja u školama, od kojih je do sada 10 procesuirano podnošenjem krivičnih prijava nadležnim tužiocima. Od 10 procesuiranih krivičnih djela u ovom periodu, pet je podnijeto za krivično djelo laka tjelesna povreda, dvije za tešku tjelesnu povredu, dvije za nasilničko ponašanje i dvije za učestvovanje u tuči.

U prilog činjenici koliko je lako organizovati tuču govori i svjedočenje jedne učenice.

– Gotovo sve tuče ugovaraju se preko se fejsbuka. Obično su organizatori dječaci, a djevojčice dolaze da navijaju. Prošlog petka bio je dogovor da se poslije škole okupimo na obali Ribnice i došli su skoro svi dječaci iz tri deveta razreda naše škole i dvadesetak njih iz druge škole. Tuču je spriječila majka našeg druga jer joj je neko javio da Novak hoće da se bije. Kad je ona došla, razišli smo se – priča četrnaestogodišnja Jovana.

Psiholozi

zorica minic

Zorica Minić

Zorica Minić, dječji psiholog navodi da nasilja ima zbog toga što je agresija isplativa.

– Nasilništva ima zato što se agresija vrlo isplati i koliko god mi apelujemo da ga ne bude i koliko god pričamo o tome mi šaljemo poruku da je ono ustvari isplativo. Mislim da jednostavno treba da se iskreno borimo protiv nasilja. Profesori i roditelji ne rade sve da nasilja bude manje. Nasilje je svuda, a škola samo odražava opšte uslove koji su u okruženju, u javnosti, na ulici, u politici… svuda – navodi Minić. Ona dodaje da odrasli zapravo ne prihvataju nikakvu odgovornost, a nasilništvo se javno ne sankcioniše.

zoran milivojevic

Zoran Milivojević

Jedan od trenutno najpopularnijih psihoterapeuta u regionu Zoran Milivojević ima svoj stav o porastu vršnjačkog nasilja. On u kolumni objavljenoj u Politici piše:

– Novija istraživanja o nasilnosti djece demantuju stereotip da je tipični nasilnik i sam žrtva porodičnog nasilja. Rezultati pokazuju da su najviše nasilna ona djeca čiji roditelji nijesu nikada primjenjivali tjelesno kažnjavanje – kaže Milivojević.

On dodaje da ,,to objašnjavamo time što ovu djecu njihovi roditelji nijesu naučili da podnose frustraciju svojih želja, tako da ona pribjegavaju nasilju kako bi natjerali druge da im ispune volju”

– Pri tom, ova nikada tjelesno kažnjavana djeca mogu da budu svirepa, sa izraženom ravnodušnošću, bez empatije i saosjećanja sa drugima. Njihove žrtve su druga djeca, životinje, ali i odrasli: roditelji, vaspitačice i učiteljice. Njihova kasnija sudbina potvrđuje narodnu mudrost: „Tucite svoju decu kada zasluže da ona kada odrastu ne bi tukla vas”.

Preventiva

Nasilje među učenicima dijelom se suzbija i preventivnim mjerama policije. Kontakt policajci redovno obilaze škole i školska dvorišta i kontaktiraju sa učenicima i nastavnim osobljem.

– Kada je u pitanju vršnjačko nasilje u školama, važno je reći da policijski službenici, odmah po saznanju ili prijavi da se takav događaj priprema, upravo dešava ili  se već dogodio, preduzimaju aktivnosti kako bi preventivno djelovali u situacijama u kojima je to moguće,  i kako bi se konkretni slučajevi rasvijetlili i procesuirali ukoliko se već dogodio delikt iz oblasti maloljetničke delikvencije – saopšteno nam je iz Uprave policije.

U najvećem broju slučajeva nasilje u školama prijavljuju predstavnici uprava škola, ali i oštećeni učenici lično ili njihovi roditelji.

– Kontakt policajci zajedno sa inspektorima za suzbijanje maloljetničke delikvencije, dodatno se angažuju u slučajevima kada da dođe do konflikata, pojedinačnih ili grupnih tuča ili drugih oblika nasilja i devijantnih ponašanja pojedinih učenika dok borave u školama i školskim dvorištima. Službena lica neposredno učestvuju u bezbjedonosnim pripremama škola i učenika kada su u pitanju proslave polumaturskih i maturskih svečanosti, odlasci na ekskurzije i izlete, organizacije sportskih takmičenja i dr – saopšteno nam je iz Uprave policije.

Prošle godine centrima i odjeljenjima bezbjednosti Uprave policije prijavljen je 61 slučaj neke vrste nasilja u školama od kojih je 20 rezultiralo podnošenjem krivičnih prijava nadležnim tužiocima. Od 20 procesuiranih krivičnih djela u ovom periodu, 10 je podnijeto za krivično djelo laka tjelesna povreda, četiri za tešku tjelesnu povredu, tri za ugrožavanje sigurnosti, dvije za nasilničko ponašanje i jedna za zlostavljanje. U ostalim slučajevima nadležni tužioci su ocijenili da nema elemenata krivičnog djela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, da se radi o prekršajima ili slučajevima koji se gone po privatnoj tužbi.