DRUŠTVO SLAJDER

ANA MARTINOVIĆ: Loši PR potezi vode u neuspjeh

PROPR_2015_Awards-27

Sa dodjele nagrada u Malinskoj

 

PR menadžerka kompanije M:tel Ana Martinović dobila je nagradu PRO.PR namijenjenu pojedincima koji su doprinijeli razvoju PR struke i razumijevanju odnosa  s javnošću na nivou cijele države u kojoj žive. Nagrada, za koju kaže da je najznačajnija u njenoj karijeri, uručena joj je proteklog vikenda u Malinskoj na hrvatskom ostrvu Krku. Ona se ovom profesijom bavi više od 15 godina. Na studijskom programu Mediji-odnosi s javnošću na FPN u Podgorici uskoro treba da magistrira.

U razgovoru za MNE magazin naglašava da je zaljubljena u svoj posao, kaže da se u oblasti odnosa s javnošću mora kontinuirano usavršavati i najavljuje skoro osnivanje crnogorskog udruženja za PR. U poslu ima podršku supruga i djece što joj olakšava da “miri” profesionalne i porodične obaveze.

 

-PR kongres koji se ove godine održao u Hrvatskoj je trinaesti po redu i okupio je više od 150 PR profesionalaca iz regiona. Nagrada koju sam dobila je ustanovljena prije četiri godine i za mene je u karijeri najznačajniji trenutak. Nadam se da sam  kroz moj dosadašnji  rad kao PR doprinijela  da PR struka u Crnoj Gori bude promovisana i zastupljena na pravi način i istovremeno zanimljiva za cjelokupnu javnost- kaže Ana Martinović.

Kad govori o počecima vezanim za posao, naša sagovornica priča da je nakon podgoričke gimnazije upisala Ekonomski fakultet, diplomirala u roku,  ali sebe nije vidjela u nekom sektoru računovodstva ili finansija.

PROPR_2015_Awards-35

Dobitnici nagrada PRO.PR.

– Oduvijek me više privlačio protokol i odnosi s javnošću. Imala sam sreću da karijeru započnem u kabinetu tadašnjeg gradonačelnika Podgorice, a nakon toga počela sam da radim u KIC- u „ Budo Tomović“ kao portparol. Tu sam radila u najljepšem segmentu koji može biti u sferi poslovnog angažmana, a to je kultura. Završila sam obuku  za PR menadžere i portparole koju je vodila Tanja Domin, nekadašnja savjetnica za odnose s javnošću američkog potpredsjednika Al Gora. Ta obuka me najviše približila ovoj djelatnosti i tada sam  „ispekla zanat“. Potom sam 2003. prešla u Poresku upravu. Tada je bila aktuelna kampanja „Uzmite račun“. Veliki izazov u mojoj karijeri bio je dolazak u sektor telekomunikacija prije osam godina. Kada se kompanija M: tel pojavila u Crnoj Gori, maltene svaki Crnogorac je imao po dva telefona obzirom  da su već bile prisutne dvije jake mobilne mreže. Bio je veliki izazov raditi u kompaniji koja je u vlasništvu Telekoma Srbije i graditi njen imidž u situaciji kad ovdje imate dva jaka konkurenta. Ipak, mi smo  za  samo pola godine osvojili 20 odsto tržišta -priča Ana Martinović.

Ona ukazuje na to da se oblast odnosa s javnošću stalno mijenja. -Potpuno je drugačija danas u odnosu na period kada sam ja počinjala da radim. U dijelu saradnje s medijima nemate samo pred  sobom štampane medije, TV i radio, već sve veći primat uzimaju portali koji traže trenutnu reakciju, brzu informaciju… Tu su i društvene mreže koje vam mogu u jednoj sekundi nečijom objavom negativno doprinijeti imidžu kompanije, a takođe možete upotrijebiti to i na najpozitivniji način. Mi u M: telu imamo svoju stranicu koja ima više od 100. 000 pratilaca. Tu držimo lidersku poziciju- pojašnjava naša sagovornica.

Anu Martinović  raduje činjenica da ima sve više ljudi u Crnoj Gori koji bi voljeli da se bave poslovima vezanim za odnose s javnošću

– Ova profesija zahtijeva široko obrazovanje i stalno usavršavanje i takođe, određene sposobnosti: kreativnost, inovativnost,  komunikativnost… Ne može se baviti ovom djelatnošću neko ko po prirodi nije otvorena ličnost, spremna da komunicira, spremna na žrtvu i cjelodnevni rad. Voljela bih  i trudiću se da se ubrzo  oformi crnogorsko udruženje za odnose s javnošću, da se uspostave neki standardi u profesiji i da se izdaju  licence za bavljenje ovim poslom. Jer, PR nije samo puko fotografisanje i davanje intervjua. Dosta vremena treba provesti u internoj komunikaciji i u lobiranju koji je meni najdraži dio odnosa s javnošću- kaže naša sagovornica.

Ona je sigurna da odnosi s javnošću u Crnoj Gori imaju budućnost.

– Treba raditi na edukaciji samih menadžera, vlasnika kompanija, lidera da shvate koliko je to bitno. Loši PR potezi vode u neuspjeh-naglašava PR menadžerka M: tel.

Statistika kaže  da  je u oblasti odnosa s javnošću oko 80 odsto žena. Komentarišući taj podatak naša sagovornica, uz osmijeh, kaže da su žene koje se bave PR vučice.

– Za bavljenje ovim poslom potrebno je razumijevanje i podrška najbližih. Moj  suprug i naše troje djece su moja najveća podrška. Vikend čuvam da bih bila sa njima- kaže Ana Martinović.