DRUŠTVO PREPORUKA

ZEMLJOTRES U NEPALU: Pristiže pomoć, evakuisani alpinisti sa Everesta stigli u Katmandu, više od 2.500 mrtvih

1000 (4) U razornom zemljotresu jačine 7.9 Rihterove skale koji se juče u 11:56  po lokalnom vremenu desio u Nepalu poginulo je više od 2.430 osoba, na Mont Everestu 18, a u Indiji 61 osoba. Ranjeno je više od 5.500, najnovije su informacije koje je saopštila policija te države.
U 9.35 desio se još jedan zemljotres jačine 6.7 Rihtera 63 kilometra istočno od Katmandua.
Evakuisani alpinisti sa Everesta stigli su u Katmandu. Smješteni su u obližnje bolnice.
Najnoviji izvještaji kažu da ih je poginulo 17, dok je 61 ranjeno u baznim kampovima jedan i dva.

1000 (1)
1000Vlasti Velike Britanije poslale su pomoć u vrijednosti od pet miliona funti. Australijske vlasti poslale su humanitarnu pomoć vrijednu pet miliona dolara, dok su SAD poslale humanitarnu pomoć u vrijednosti od milion dolara. Vlasti Šri Lanke jutros su poslale doktore, inžinjere i ostale stručnjake u Nepal, Britanija je takođe poslala spasilačke ekipe, a Kina međunarodni tim stručnjaka i spasilačku ekipu od 68 osoba.

c43bc47b-5bb8-4a4c-a0a9-e6668d8fd2eb-620x372

Svjetska banka objavila je podatke u kojima se kaže da 25 odsto stanovništva u Nepalu živi ispod donje crte siromaštva, te da je Nepal jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta, 157. je od 187. država po tom pitanju, prenose Ujedinjene nacije.

1000 (3)

Ista organizacija, Ujedinjene nacija, javlja da postoji ozbiljan problem nedostatka bolnica u Katmanduu, te da BIC liječi ljude na ulici.
Nepalci su ostali bez domova, te su noć proveli na ulici.

darbar unesko twitter

Uneskova zadužbina, trg Darbar, sravnjena je

 

Vlasnici društvenih mreža pomažu u pronalasaku osoba. ,,Gugl” (Google) je postavio alatku ,,person fajnder” (person finder) i putem njega mogu osobe stupiti u kontakt i saznati šta se događa sa njihovim bližnjim. ,,Fejsbuk” (Facebook) ima alatku ,,sejfti ček” (safety check), gdje se osobe iz postradalih područja javljaju kako bi ostavile podatke o svojoj bezbjednosti.

 

c43bc47b-5bb8-4a4c-a0a9-e6668d8fd2eb-620x372

U vrijeme zemljotresa na Everestu je u dva kampa bilo najmanje 1.000 alpinista, od toga 400 inostranih.

Redakciji ,,Telegrafa” javio se jedan od članova srpske ekspedicije na Everestu Dragan Jovović i potvrdio da su svi na sigurnom i da nema potrebe za panikom.

– Svi smo dobro, bila je jedna lavina na nekoliko stotina metara od nas. Srećom, u tom trenutku tamo nije bilo nikoga. Ne brinite, svi smo sigurni u baznom kampu na Anapurni – kazao je Jovović.

600

Britanka Tanja Beron za ,,Gardijan” je opisala iskustvo kao šokantno.

– Bili smo na 500 kilometara od epicentra, u Biratnagaru, kada smo osjetili jak zemljotres. Na krovu trospratne zgrade stajali smo dok se ona strahovito ljuljala dva minuta. Činilo mi se ako se još jače zaljulja, da će se urušiti. Čula sam vrisak, ljudi su bježali iz domova, psi su lajali jako i neprestano. Kada je ljuljanje prestalo, strčali smo se na ulicu – rekla je Beron.
Više od polovine kuća uništeno je u Baktapuru. Srušena je i Darhara kula iz 1832. godine u istočnom dijelu Katmandua. To je bila najveća turistička znamenitost, mjesto gdje su krunisani kraljevi, sa bronzanim minaretom i spiralnim stepenicama koje vode do malog hrama boga Šive.
U Nepalu se u vrijeme zemljotresa nalazilo 300.000 stranaca, javljaju iz nacionalne turističke organizacije te zemlje.

B.R.

Foto: Twitter/Ana Kodrea-Rado/Išvar Raunijar/Getty images/EPA/Xinhua