MODA PREPORUKA

CRNOGORSKA NEDJELJA MODE: Izložba modnih fotografija

_DSC5227Druge večeri Crnogorske nedjelje mode i dizajna pod nazivom ,,Delta City Fashion Day” prikazana je grupna izložba fotografija najuspješnijih crnogorskih modnih  fotografa, a svoj rad su predstavile dizajnerke Tamara Luma i Jelena Đukanović.

Javnost je imala priliku da se upozna sa radom modnih fotografa Rista Božovića, Darka Jovanovića, Đorđa Živaljevića, Danila Novovića, Aleksandra Jaredića, Nikole Pejovića i Jelice Bujić.

_DSC5223-1Fotograf Darko Jovanović čije su četiri fotografije bile izložene u Delti kaže da se u njegovom poslu ne može sve planirati.

– Nekada mi se pri radu učini da je bolje da uradim nešto o čemu unaprijed nijesam razmišljao. Tako sve bude spontanije i ljepše, jer naginjem ka dokumentarnoj fotografiji – rekao je Darko. Puno mu znači da ovdje izlaže jer, kako kaže, ljudi ne moraju više da idu van zemlje da bi uradili dobre modne fotografije.

_DSC5235Dizajnerka Tamara Luma pravi unikatnu obuću, kao i kožnu galanteriju.

– Sve radim sama, od ideje do modela. To je zahtjevno, ali kad se nešto voli radi se sa lakoćom. Sve je od kože vrhunskog kvaliteta – kazala je Tamara. Radi i po narudžbi, prilagođava se želji kupaca, koji se najviše interesuju za sandale koje se prodaju po cijeni od 40 do 45 eura, a cipele koštaju i do 150 eura.

_DSC5244Dizajnerka Jelena Đukanović je radila za mnoge poznate ličnosti, sama smišlja modele, a često je inspiriše i materijal. Predstavila je lijepo ručno rađenu, dugačku crnu haljinu od čipke i muslinske suknje koje će se nositi ovog ljeta.

– Radila sam mnogo neobičnih kostima, ali se trudim da oni vuku korijene iz kulturne baštine Crne Gore. To mi je važno, jer se bavim ručnim radom i zanatskim tehnikama kojima prijeti odumiranje – napominje dizajnerka.

Organizator ovog događaja Srđa Lubarda priznao nam je da nije bilo lako sve organizovati, i da je bilo dosta stresa, ali je na kraju zadovoljan onim što je urađeno.

– Trebalo je dosta energije i kreativnosti,  ali nekako se sve realizuje. Modni fotografi moraju da budu priznati, a to se i ostvaruje što je i bio cilj – izjavio je Lubarda.