MAGAZIN

NEOTKRIVENE LJEPOTE CRNE GORE: Luštica

Miriste

 

Poluostrvo Luštica, odnedavno je zbog netaknute prirode sve  interesantnije stranim investitorima koji bi ovdje gradili etno-sela, hotele i apartmane. Sa prelijepim uvalama i maslinjacima,  jedno je od najomiljenijih izletišta.

Bilo da na Lušticu dolazite sa kopna iz pravca Tivta, ili sa mora iz Herceg Novog, opčiniće vas ljepotom brojni maslinjaci i drugo mediteransko rastinje, bogato kulturno nasljeđe i spomenici kulture, od kojih pojedini datiraju iz ranih perioda hrišćanstva, ali i prelijepe plaže koje je ljudska ruka dotakla taman toliko da ne poremeti sklad prirode.

Tajnu minulih vjekova krije naselje Rose, jedna od najstarijih naseobina na našim prostorima. Posebnu draž daje mu sačuvani nekadašnji izgled, sa zbijenim kamenim kućama uz samu obalu, ispred kojih se pruža kameno pristanište.

Mjesto elitnog turizma, koje posljednjih godina ne zaobilaze predstavnci svjetskog i domaćeg  džet-seta, jeste uvala Dobreč i plaža Stevuzo koja se nalazi između Rosa i Žanjica. Dostupna je samo sa mora i na njoj je sve, od pristana, restorana i ležaljki do suncobrana i hrane, u strogom saglasju sa prirodom. Omiljena izletišta Novljana, ali i njihovih gostiju, takođe su Žanjic, Mirište, Arza, Plava špilja, ostrva Lastavica, na kome se nalazi tvrđava Mamula, i Žanjic sa Manastirom Vavedenja Presvete Bogorodice, koji se smatra jednim od najstarijih sakralnih objekata na našim prostorima.

This slideshow requires JavaScript.