PREPORUKA ZDRAVLJE

DŽAMILA DŽAMIL: Crne plombe koštale su me zdravlja

?????????????????????????????Britanska voditeljka  Džamila Džamil (29)  uvjerena je da su je plombe koštale ozbiljnih zdravstvenih problema.

– Od 21. godine budila sam se ujutro s natečenim licem, mamurna, iako ne pijem alkohol. Glava mi je bila teška i stalno sam bila iscrpljena. Ponekad bih se i onesvijestila. Bilo je i dana kada bih došla na posao, a šminkeri bi me poslali kući govoreći da ne izgledam dobro – ispričala je Džamila, piše Daily Mail.

Doktor ju je uputio na nekoliko testova, a Džamila je mislila da ima ozbiljno stanje poput lupusa, autoimunu bolest u kojoj imunološki sistem postaje hiperaktivan i napada zdravo tkivo.

Međutim, testovi su pokazali kako joj tijelo sadrži visok nivo  žive. Nakon što su ostali potencijalni uzroci odbijeni, pretpostavilo se kako su problem amalgamske plombe koje su joj stavljene dok je još bila dijete. Džamila je potrošila 3.000 funti kako bi ih odstranila i zamijenila bijelim plombama.

Trovanje živom je veoma rijetko, kaže dr. Prem Mahendra.

– U 27 godina svoje prakse kao hematolog u bolnici Kvin Elizabet u Birmingemu  nikada niko nije tražio testiranje na živu – objasnio je.

Stomatolozi su saglasni da kada se stavljaju ili uklanjaju plombe, živa može pustiti paru. Ona ulazi u krvotok, pluća, bubrege i bezopasno iz tijela izađe mokrenjem.

Međutim, amalgamske plombe zabranjene su nekoliko država među kojima su Švedska i Norveška. Finska i Japan imaju restrikcije oko njihovog korištenja, a uskoro bi amalgamske plombe mogle potpuno biti izbačene iz upotrebe.

Pregled 106 studija objavljenih u ,,Journal of Alzheimer Disease 2012.”  upućivale su na to da bi živa u amalgamu mogla biti jedan od faktora koji doprinose ovoj bolesti.

Džamila navodi da je  čak nekoliko godina nakon što je  zamijenila plombe, osjećala je posljedice žive.