DRUŠTVO PREPORUKA

AGENCIJA ZA LJEKOVE: Građani ne bi trebalo da kupuju ljekove putem interneta

Agencija za ljekove i medicinska sredstva apeluje na građane da, uprkos povremenim nestašicama, ne pribjegavaju nabavci ljekova putem interneta, već da se medikamentima snabdijevaju isključivo u apoteci, piše Pobjeda.

tablete

foto:pixgood.com

 

Iz Agencije kažu da ljekovi do apoteka dolaze kroz odobreni, pouzdani i kontrolisani sistem distributivnog lanca od proizvođača, preko odobrenih distributera -veledrogerija, pa se u apotekama nalaze ljekovi provjerenog kvaliteta bezbjednosti i efikasnosti.

– Sa druge strane, ljekovi kupljeni putem interneta i drugih nelegalnih izvora, kao što su oglasi i pijace nijesu provjerenog i kontrolisanog kvaliteta, uslova proizvodnje i skladištenja, kao i regularnog lanca snabdijevanja“, kazali su Pobjedi iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

Na internetu, kako su naglasili, ne postoji mogućnost kontrole i zbog toga za sada nije dozvoljen promet ljekova ovim putem.

-U Crnoj Gori ljekovi mogu da budu dostupni pacijentiima, isključivo u apotekama i nije dozvoljena njihova prodaja preko interneta ili putem oglasa. Zato upozoravamo građane da ne kupuju medikamente iz nelegalnih izvora, ne samo zato što to nije u skladu sa zakonom, već prije svega zbog njihove bezbjednosti, jer mogu biti u pitanju ljekovi koji su falsifikovani – kazali su iz Agencije.