ZDRAVLJE

ZDRAVLJE: I maloljetnice u apoteci traže pilulu za dan poslije

U Hrvatskoj se pilula ,,ellaOne”, poznata kao tableta za dan poslije, od juče može kupiti u apotekama bez recepta. Izgleda da bi ovaj lijek mogao uskoro da bude dostupan i pacijentkinjama u našim apotekama, jer su iz Agencije za ljekove za MNE magazin kazali da je u postupku registracija ove tablete.

Prevent-the-Spread-of-Sexually-Transmitted-Diseases

-Tokom tog postupka, koji uključuje procjenu svih podataka o kvalitetu, bezbjednosti i efikasnosti lijeka biće utvrđen i režim izdavanja lijeka u Crnoj Gori – kazali su iz Agencije.

Oni objašnjavaju da ,,ellaOne”, proizvođača Cenexi, Francuska, namijenjen za urgentnu kontracepciju, nije registrovan u Agenciji za ljekove, niti je za njega izdata dozvola za uvoz. Ovaj lijek je registrovan u EU i to u Evropskoj agenciji za ljekove (EMA) 2009. godine. U novembru 2014. u Evropskoj agenciji za ljekove je dato pozitivno mišljenje o promjeni režima izdavanja tablete sa režima na recept (kako je lijek prvobitno registrovan) na režim bez recepta, jer su podaci o bezbjednosti tokom njegove petogodišnje upotrebe, išli u prilog ovakve odluke. A potom je odlukom Evropske komisije od 07. januara 2015. ovaj lijek u EU dostupan bez ljekarskog recepta.

Pojedini doktori cijene da je tableta za hitnu kontracepciju ,,ellaOne”  manje štetna za žensko zdravlje nego hormonska kontracepcija.

Iz crnogorske Agencije za lijekove navode da je na našem tržištu registrovan lijek ,,escapelle” (tableta 1,5mg, 1 tableta) proizvođača Gedeon Richter, Mađarska, koji je, takođe, namijenjen urgentnoj kontracepciji.

-Lijek je registrovan 2013. godine i ima odobreni režim izdavanja bez ljekarskog recepta što znači da se on može kupiti u apotekama. Ono što je vrlo važno kako za ovaj, tako i za sve ljekove koji se izdaju bez recepta, je da se pažljivo pročita uputstvo za pacijenta koje odobrava Agencija, kao i da se obavezno konsultuje farmaceut u apoteci…-kažu iz Agencije.

Tableta za dan poslije se uzima nakon nezaštićenog seksualnog odnosa i odgađa ovulaciju do pet dana. Na taj način sprečava oplodnju i neželjenu trudnoću.  Sudeći prema riječima pojedinih apotekarki iz Podgorice sa kojima smo razgovarali, mnoge mlade Crnogorke traže tablete ,,escapelle”.  Apotekarka, koja je željela da ostane anonimna, je ispričala kako se dešavalo da djevojke pošalju momka da im kupi tu pilulu, jer je njih sramota da se pojave.

-Uvijek ih savjetujem kako treba tabletu da koriste – kazala je apotekarka.

Njena koleginica navodi da se dešavalo da čak i maloljetnice tarže ove pilule. Iako se tableta može kupiti bez recepta,  apotekarka nije dozvolila da je kupe.

-Ocijenim odokativnom metodom da je riječ o maloljetnici i onda joj kažem kako treba da pođe kod ginekologa da se konsultuje sa njim, pa tek onda da dođe po tabletu. Naljute se, ali nema veze – kaže apotekarka.

Dr Nebojsa Jokmanovic

Dr Nebojša Jokmanović

Nijedna maloljetnica, kako kaže ginekolog iz Kliničkog centra Crne Gore Nebojša Jokmanović, nije do sada dolazila kod njega kako bi tražila savjet o korišćenju pilule za dan poslije. Ljekar za MNE magazin objašnjava da mnoge djevojke u posljednje vrijeme traže preporuku o upotrebi tablete. On navodi da uspiješno završavaju terapiju koja se primjenjuje u intervalu od 72 sata, odnosno tri dana nakon nezaštićenog polnog odnosa.

-U posljednje vrijeme djevojke dolaze više nego ranije. Apsolutno je bolja pilula za dan poslije, nego da rade kasnije abortus –kaže doktor.

On smatra da je za djevojke bolje i da uzmu ove pilule ako ne mogu da dođu na konsultaciju sa ljekarom kada je situacija hitna, nego da snose posljedice nečeg neželjenog.

Podaci država koje prate korištenje ,,tablete za dan poslije”, poput Danske, Estonije i Holandije pokazuju, kako pišu mediji, da je oko petine žena tokom cijelog života jednom uzelo ovu pilulu, a vrlo je mali udio – 0,5 do 3,7 posto – onih koje su je koristile više nego jednom.