DRUŠTVO PREPORUKA

KCCG: Stigao lijek za karcionom dojke

Novi direktor Klinike za onkologiju i radio terapiju Kliničkog centra Crne Gore prof. dr Vladimir Todorović kazao je Pobjedi da je juče stigao ,,trastuzumab” (herceptin), lijek koji se koristi za karcinom dojke.

KBC_12

-Trenutno na Klinici nema lijeka ,,taxol” koji se očekuje iduće nedjelje. Što se tiče ,,docetaxela” (taxotera) on je povučen iz upotrebe zbog mućenja supstance tokom njegove pripreme i očekujemo nove isporuke. Takođe nam nedostaju određeni ljekovi za mučninu, ali ih nadomešćujemo davanjem kombinacije drugih ljekova – kazao je doktor Todorović.

Da nema ljekova za onkološke bolesnike ranije je potvrđeno i iz Montefarma.

Oni su kazali da fali „irinotecan“ injekcije od 40 miligrama, jer se niko nije javio na tender, dok ima onih od 100 miligrama. „BCG imunoterapeutik (ONKO BCG)“, koji je bio deficitaran duže od mjesec dana, očekuje se sljedeće sedmice, a vanredna isporuka „paklitaksel“ infuzije, „endoksan“ ampula očekuje se danas ili u ponedjeljak.

Doktor Todorović kaže da su pojedini bolesnici neke Ijekove nabavljali u apotekama van KCCG, u Beogradu ili van okruženja.

Nakon primjene terapije data im je preporuka za refundaciju sredstava od strane Fonda zdravstva.

Na Klinici je 2014. godine bilo blizu 1500 hospitalizacija na Odjeljenju hemioterapije i Odjeljenju radioterapije. Broj upisanih novootkrivenih na ovoj klinici za 2014. je bio oko 1400 pacijenata.