DRUŠTVO PREPORUKA

SVJETSKI DAN KNJIGE: Finci najpismeniji, Crnogorci na 50. mjestu

FE_PR_0518books415x276Danas se u svijetu obilježava 20 godina od nastanka Dana knjige. Uspostavio ga je ,,Unesko” u čast djela Migela de Servantesa, Vilijama Šekspira i Inke Garsilaza de la Vege.

U Crnoj Gori Dan knjige biće obilježen u bibliotekama, kulturnim centrima, vrtićima i osnovnim školama.U KIC-u ,,Budo Tomović” u Podgorici povodom 100 godina rođenja pisca Artura Milera u 20 sati biće prikazan film po njegovom romanu ,,Smrt trgovačkog putnika”. O Milerovom stvaralaštvu govoriće dramaturg Vasko Raičević, a o ekranizaciji njegovih djela novinar Vuk Perović.

Reading together

U biblioteci Osnovne škole „Maksim Gorki“ u 18 sati biće priređen program „Moj dom je tamo gdje su moje knjige”. Učenici će pjevati pjesme na temu ,,Knjiga”, predstaviće se predstavom ,,Romeo i Julija”, biće skečeva i muzike, a recitacije će izvesti Pavle Goranović i Momir Marković.

Na Cetinju će u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“, u 18 sati, biti priređeno veče ,,Pisci će vam čitati“. Nekoliko renomiranih crnogorskih pisaca publici će čitati odlomke iz djela svjetske književnosti po vlastitom izboru i pokloniti svoje knjige.

U prostorijama biblioteke ,,Njegoš” u 17 sati biće autorsko veče Dragane Kršenković- Brković, a u 19 sati promocija knjige Vanje Bulića „Dosije Bogorodica“.
Francuski ugao „Frederic Rossif“ na Cetinju organizovaće u 20 sati program ,,Rođen sam u biblioteci”. Biće priređene prezentacija djela stranih pisaca iz Alžira, sa Kube, iz Italije, Francuske, kao i promocija knjige Alena Vidoa.

Centar za kulturu Tivat će u galeriji ljetnjikovca ,,Buća” u 20 sati prirediti promociju romana Filipa Davida „Kuća sjećanja i zaborava“.

U Beogradu će Rambo Amadeus, Bojana Stamenov, Dragan Bjelogrlić i Jadranka Jovanović čitati odllomke iz Servantesovog ,,Dona Kihota” u Institutu ,,Servantes”.

Meksikanci će današnji dan proslaviti tako što će u Gvadalahari i još sto mijesta u Halisku simultano čitati djelo britanskog autora Luisa Kerola ,,Alisa u Zemlji čuda”.

U južnoafričkom Kejptaunu biće organizovan ,,Festival pripovjedača”.

kid-reading-book

 

Kao globalni simboli društvenog napretka, kaže direktorka ,,Uneskoa” Irina Bokova, knjige, učenje i čitanje postale su mete onih koji odbijaju dijalog i toleranciju.

– U posljednje vrijeme bili smo svjedoci napada na djecu i javnog paljenja knjiga. Zbog svega ovoga moramo biti uporni u promovisanju knjige, olovke, kompjutera, obrazaca čitanja i pisanja, kako bismo se borili protiv siromaštva i nepismenosti – rekla je Bokova povodom svjetskog Dana knjige.

Ona je dodala da pismenost služi kao vrata za znanje i bitan je za samopouzdanje i moć individualca.

– Knjige u svim svojim oblicima igraju ključnu ulogu ovdje. U svijetu 175 miliona adolescenata ne mogu da pročitaju nijednu rečenicu – današnja je poruka direktorke ,,Uneskoa” Irine Bokove.

Stanovništvo sa najvećim procentom pismenosti živi u Finskoj, na Grenlandu i Luksemburgu (100 odsto). Crna Gora je 50. od 205 zemalja po pismenosti. Stanovništvo sa najmanjim procentom pismenosti, 21.8, živi u Burkini Faso.

Bojana Radonjić