PREPORUKA ZDRAVLJE

KOD PEDIJATRA: Ne liječi se kašalj, već njegov uzrok

Vjera Jankovic doktorica 1003 2014 Dobrilo Malidzan (13)Kašalj je odbrambena reakcija-refleks koju u organizmu najčešće pokreću infekcija i alergija.  Postoje dvije osnovne vrste kašlja :“suvi“(neproduktivni) i „vlažni“(produktivni). Suvi kašalj je obično nadražajni i nastaje kao rezultat direktnog oštećenja gornjih disajnih puteva. To rade skoro svi respiratorni virusi i rezultat njihovog djelovanja je“ranjena“ sluzokoža disajnih puteva. Zato su krajevi nervnih završetaka koji prenose nadražaj (receptori za kašalj) ogoljeni, pa dijete „ripa“ u napadima.

Vlažni kašalj je rjeđi kod jece i javlja se kada su „pluća“ puna sekreta tj.obično se radi o bronhitisu. Veća djeca mogu da iskašlju sekret, a manja ga obično progutaju ili povrate sluz.

Vlažni kašalj ne mora uvijek da bude  iz pluća? Obilan sluzav sekret iz nosa i gornjih djelova grla može da zaglavi u grlu i dušniku, pa dijete „vlažno” kašlje iako nema ništa u plućima. To daje lažnu sliku produktivnog kašlja, a zapravo se radi o nadražajnom kašlju. Ukoliko dijete izražajno kašlje noću obično se radi o nadražajnom -„slivajućem“ kašlju. Preko dana, dok je dijete aktivno, dio sekreta iz nosa izlazi kroz nos van, ili dijete proguta sekret koji se sliva niz grlo. Noću, kada spava, sekret nema gdje, već se sliva još niže ka dušniku i provocira kašalj.

Kako se kašalj liječi? Postoji jednostavno medicinsko pravilo: ne liječi se kašalj, već uzrok kašlja. Zato je vrlo važno postaviti dijagnozu bolesti koju kašalj prati. Izlječenjem osnovnog oboljenja i kašalj će proći. Obično je dovoljno pročišćavati nosić fiziološkim rastvorom, čime će se spriječiti slivanje sekreta prema donjim partijama disajnih puteva. Ponekad se daju i biljni sirupi, najčešće na bazi bijelog sljeza. Bijeli sljez ne liječi infekciju, ali pomaže da se oštećena sluzokoža disajnih puteva oporavi od oštećenja. On to čini tako što oblaže oštećenu sluznicu, pa se smanjuje efekat „dranja“ sluzokože koja je već razorena virusom. Svaka epizoda suvog kašlja dodatno oštećuje ranjenu sluznicu disajnih puteva tako da receptori za kašalj bivaju još više izloženi i nadraženi, pa se kašalj pojačava. Zato, smanjenjem nadražaja, bijeli sljez pomaže iscjeljenje oboljele sluzokože disajnih puteva. Sirupi na biljnoj osnovi pomažu, ali ipak ne mogi biti ljekovi izbora kod bronhitisa i upale pluća.

 

Dr Vjera Janković, pedijatar