DRUŠTVO PREPORUKA

AKTUELNO: Sumnjiv kvalitet pojedinih diploma koje stižu iz regiona

Ministarstvu prosvjete, u prosjeku se godišnje podnese oko 2.000 zahtjeva za priznavanje inostranih obrazovnih isprava. U toku prošle godine bilo je oko 2.400 takvih zahtjeva, piše Pobjeda.

diploma

Najviše diploma za nostrifikaciju, u 2014. godini, Ministarstvu prosvjete stiglo je sa visokih škola strukovnih studija, koje najčešće daju zvanja Bečelor, i to 310.

Sa Univerziteta u Beogradu bilo je 267 diploma, Fakulteta za industrijski i poslovni mendžment u Beogradu 169, sa ustanova visokog obrazovanja van regiona 160, Univerziteta u Sarajevu 92, Univerziteta u Novom Pazaru 87, Univerziteta u Novom Sadu 81, Beogradske poslovne škole 61, Visoka škola Istočno Sarajevo Sokolac 50, Internacionalni i Evropski univerzitet u Brčkom 42.

Ministar Predrag Bošković nedavno je izjavio da je veliki priliv diploma sa strane, čiji je kvalitet sumnjiv, ključni problem crnogorskog obrazovnog sistema i da će ovo pitanje za resor na čijem je čelu biti prioritet.

-Od 2.400 diploma koje smo prošle godine nostrifikovali ni par procenata nije iz kvalitetnijih univerziteta poput onog u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu. Svakako ćemo se tome posvetiti i to će biti jedan od prioriteta – poručio je ministar Bošković prilikom nedavne posjete Pljevljima.

Ministarstvo je u odgovorima na pitanja Pobjede navelo da sumnju u kvalitet izaziva, prije svega, veliki priliv diploma u kratkom roku sa pojedinih fakulteta. Naglašavaju da se radi o licenciranim ustanovama u matičnim zemljama, te da se ovaj problem treba rješavati na regionalnom nivou.

Ministarstvo prosvjete je, u periodu od 2008. do 2014. godine odbilo 30 zahtjeva za priznavanje inostranih diploma o stečenom visokom obrazovanju. U pet slučajeva se radilo o diplomama stečenim na nepostojećim ustanovama visokog obrazovanja.

Podnijeto je pet krivičnih prijava protiv osoba koje su podnijele zahtjev za priznavanje inostranih obrazovnih isprava za koje se osnovano sumnja da su falsifikovane.