DRUŠTVO

SVJETSKI DAN PLANETE ZEMLJE: Kupujte domaću hranu, gasite utičnice, reciklirajte uređaje

earth-14573Danas se obilježava 45 godina od nastanka Svjetskog dana planete Zemlje.

Ovogodišnji slogan je ,,Naš je red”.

– Ova godina je najbitnija za zaštitu životne sredine – kaže se na sajtu earthday.org.

Naime, do kraja godine bi trebalo da bude usvojen novi sporazum o klimatskim promjenama na Pariskoj konvenciji o klimi. U njemu od svjetskih lidera da usvoje 40% smanjenja emisija gasova staklene bašte, te smanjenje emisija u razvijenim zemljama na nivou koji će održavati globalno otopljenje ispod opasnih 2 stepena Celzijusa.
Najzagađenije zemlje na svijetu su Pakistan i Kina, dok je najzagađeniji grad Nju Delhi u Indiji, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Ni u Crnoj Gori ,,ne cvjetaju ruže” po tom pitanju.
– Sveukupno gledano, kvalitet vazduha u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou – istakla je za MNE magazin prodžekt asistent NVO ,,Green home“ Ksenija Medenica.

Zagađenje vazduha, kako kaže Medenica, jedan je od ozbiljnijih problema životne sredine.

– Na osnovu podataka koji se nalaze na vebsajtu Agencije za zaštitu životne sredine, može se zaključiti da su najveća granična prekoračenja zabilježena u Pljevljima, Podgorici i Baru. Najizraženiji problem se uočava upravo u Pljevljima koji je najzagađeniji grad ne samo kod nas, već i u regionu. Razlog za to je činjenica da se na samom ulazu u grad nalaze veliki zagađivači, termoelektrana i rudnik uglja – zaključuje Medenica.

children-recycling_Snapseed.carousel

Obilježavanje

Dan planete Zemlje je prilika da se skrene pažnja na zaštitu životne sredine. Tako se danas pokreću mnoge akcije.
,,Jedite manje mesa, jer mesna industrija čini petinu emisija gasova staklene bašte. to je više od cijelog prevoznog sektora!”, jedno je od upozorenja.

,,Smanjite temperaturu u bojleru na manje od 50 stepeni Celzijusa”, ,,Recikliranje plastike n ije dovoljno, moramo naći zamjenu i početi da koristimo obnovljive kese, posuđe, alate, flaše…”, ,,Kupujte domaće proizvode, jer hrana koja dospije u piljare i supermarkete može da ima i do 45 odsto manje nutritivnih sastojaka, a i manje se troši na sami prevoz sastojaka i tako manje zagađuje sredina”, ,,Oslonite se na solarnu energiju”, ,,Isključujte priključke iz utičnice kadgod možete, jer tako štedite energiju”, ,,Reciklirajte elektronske uređaje”, ,,Želimo raspisivanje za nova pravila o smanjenju emisija u elektranama”, ,,Posadite drveće za čistiju planetu”.
Ovo su samo neki od poziva i akcija koje se danas predočavaju svijetu.

NVO ,,Green home” će, ističe Medenica, ove godine obilježiti Dan Planete u Američkom uglu, zajedno sa učenicima osnovnih škola iz Podgorice.

U periodu od 14:30 do 19:00h učenici će imati priliku da sa drugarima iz drugih osnovnih škola razmjenjuju predmete koje više ne koriste.

Medenica ističe da nepotrebno gomilanje starih predmeta, igračaka i garderobe zatrpava naš životni prostor, a nerijetko takvi predmeti završe na deponiji, iako su ponovnom upotrebom mogli dobiti novu namjenu.

– U duhu ideje da vaše stare stvari nekom drugom mogu biti nove i korisne, želimo promovisati ponovnu upotrebu kao poseban vid reciklaže. Na ovaj način zajedno možemo uticati na smanjenje količina otpada na deponijama, pa samim tim doprinijeti zaštiti životne sredine – pojašnjava Medenica.

B.R.