DRUŠTVO PREPORUKA

AKTUELNO: Citostatika nema, pacijenti ne mogu da prime redovnu hemoterapiju

Pacijenti koji se liječe od karcinoma i primaju hemoterapiju u Crnoj Gori uskraćeni su za redovnu terapiju, jer već duže vrijeme nema citostatika, piše Pobjeda.

article-0-0112B73900000578-720_233x340_popupList piše kako su pojedini pacijenti koji boluju od karcinoma vraćeni sa Klinike za onkologiju Kliničkog centra jer zbog nedostatka citostatika nijesu mogli da prime hemoterapiju.

Problem nestašice citostatika nastao je iz više razloga. Jedan od tih razloga je što su enormna dugovanja koja Fond zdravstva ima prema veledrogerijama koje su Montefarmu isporučile ljekove za građane Crne Gore. A drugi razlog je taj što određeni broj citostatika i dalje ima nisku cijenu, nižu nego u Evropi.

-Stoga, proizvođači nemaju nekog velikog interesa da učestvuju na tenderu. Problem se javlja i zbog toga što smo mi u posljednjih deset godina, zahvaljujući nekonkurentnoj politici, prilično spustili cijene i određeni proizvođači ne žele više po tim cijenama da isporučuju ljekove. To onda vodi do nepojavljivanja na tenderima, pa raspisivanja novog sa povoljnijim cijenama za proizvođače, što produžava vijeme nabavke lijeka za nekoliko mjeseci- objašnjava izvor Pobjede.

Iz KCCG nijesu mogli ni da potvrde ni da demantuju ovu informaciju, budući da je tek sastavljen novi menadžerski tim, te su kazali da će danas ili sjutra dati pouzdane podatke da li imaju problema u liječenju bolesnika od karcinoma.
Da nema ljekova za najteže pacijente, potvrđeno je u Montefarmu.

Neki se, kako kažu, nakon duže nestašice očekuju krajem ove, a neki sljedeće sedmice.

-Fali “irinotecan“ injekcija od 40 milograma, jer se niko nije javio na tender, dok ima onih od 100 miligrama. “BCG imunoterapeutik (ONKO BCG)” koji je bio deficitaran duže od mjesec dana trebalo bi da stigne sljedeće nedjelje. Nema ni „paklitaksel“ infuzije, zato što je niko nije ponudio na tenderu. Međutim, vanredna isporuka tog lijeka očekuje se krajem sljedeće sedmice. “Endoksan“ ampula stiće će u petak ili ponedjeljak – kazali su iz Montefarma.

Već drugi mjesec u apotekama Montefarma nema ni “docetaksel“ infuzije od 20 i 80 miligrama, proizvođača “Pliva“ iz Zagreba.
Taj lijek, koji ima najčešću primjenu u liječenju tumora dojke, povučen je, kako su objasnili iz Montefarma sa tržišta zbog prijave zamućenja od strane zdravstvenih radnika. Dodatni problem predstavlja i to što u ovoj apotekarskoj ustanovi nema ni paralele, odnosno zamjene.