SLAJDER ZDRAVLJE

INSTITUT POZVAO NA IMUNIZACIJU: Vakcina nesporna

156056131Povodom Evropske sedmice imunizacije koja se od juče počela obilježavati, Institut za javno zdravlje Crne Gore pozvao je roditelje da na vrijeme vakcinišu djecu,  uz podsjećanje da svako dijete ima pravo da ne oboli od zaraznih bolesti koje je moguće spriječiti imunizacijom.

– Cilj оbаvеznе sistematske imunizаciје је da se svako dijete zaštiti od obolijevanja od pojedinih bolesti za koje postoje djelotvorne i bezbjedne vakcine. Da bi se uspjelo u toj namjeri, neophodno je dоstići i оdržаti оbuhvаt vakcinama iz Prоgrаma оbаvеznе imunizаciје od najmanje 95 odsto u odnosu na cjеlоkupnu pоpulаciјu djеcе kојu prеmа zvaničnom kаlеndаru trеbа vаkcinisаti (bеz dеmоgrаfskih, tеritоriјаlnih i sоciјаlnih rаzlikа) – navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi,  nеkе vаkcinе је pоtrеbnо dаti sаmо јеdnоm ili dva puta, а nеkе višе putа kako u tоku prvе gоdinе, tako i kasnije tokom života.

Vakcinacija predstavlja čin kolektivne zaštite i odgovornosti, jer ukoliko je više od 95 odsto ciljne populacije potpuno vakcinisano sprječava se epidemijsko širenje bolesti i obolijevanje onih koji nisu vakcinisani – saopšteno je iz Instituta.

Tim povodom ekipa MNE magazina pitala je pojedine građane Podgorice kakav je njihov stav o ovoj temi, odnosno da li se odazivaju pozivu da dovedu djecu u domove zdravlja radi vakcinacije.

anketa

Jelena Maraš

Jelena Maraš:

– Dok nijesam rodila ćerku, aposlutno sam bila za vakcinaciju, ali što više čitam istraživanja koja su  dostupna danas,  postajem skeptična. Moje dijete je primilo sve vakcine osim MMR vakcine, a trenutno je nema u Crnoj Gori, a kada bude dostupna ipak ću vakcinisati svoje dijete.  Ova vakcina me najviše i plaši, jer čujem da može da izazove autizam ili da utiče na govor djeteta.

anketa-2

Marija Kisjedova

Marija Kisjedova:

– Moja ćerka ima dvije godine i primila je sve vakcine. Nijesam se plašila MMR vakcine, primila je svaku uredno.

Aleksandar Roganović

Aleksandar Roganović

Aleksandar Roganović:

– Smatram da obavezno treba vakcinisati djecu, nemam dilemu oko toga. Moj sin je sve vacine primio i ne plašimo se da može da mu škodi, već naprotiv, može samo da bude dobra za zdravlje.

Aleksandar Hajcman

Aleksandar Hajcman

Aleksandar Hajcman:

– Sve ide svojim tokom, ja sam vakcinisao svoje dijete i smatram da je to pravilno. Moj sin nije još uvijek primio MMR vakcinu,  jer je mali za to, ali se ne plašimo uopšte.  Ako doktor kaže da može da primi vakcinu tako će i biti, vjerujem da zna svoj posao.

 

 

 

One Response to INSTITUT POZVAO NA IMUNIZACIJU: Vakcina nesporna