DRUŠTVO

PLATIJE: Pitanje vremena kada će stijena da padne na vozilo

Kada se u nedjelju dogodio odron stijene u Platijama, ostaci kamenja su udarili u džip porodice Malović, iz Srbije, koji je baš u tom momentu prolazio na putu između Manastira Morače i Kolašina. Kćerka bivše ministarke pravde Snežane Malović je tom prilikom povrijeđena. Otkidanje pojedinačnih komada stijene je prirodan proces koji se dešava u čvrstim stijenama i do njega dolazi prije ili kasnije. Ovo kaže za MNE magazin profesor na Građevinskom fakultetu dr  Zvonko Tomanović.

ZVONKO TOMANOVICOn objašnjava kako je dužina ovog puta koji vodi uz strme litice velika. Smatra da je samo pitanje vjerovatnoće kada će se desiti da neki komad odronjene stijene padne u trenutku kada putem prolazi neko vozilo.

– Degradacija površine stijene na strmim liticama je prirodan proces i do otkidanja komada stijene se dešava relativno često, ali se konstatuje uglavnom samo kada se desi nezgoda i ima uticaj na bezbjednost saobraćaja ili prohodnost puta – kaže Tomanović.

On objašnjava da je put Podgorica-Kolašin sagrađen trasom koja vodi kroz kanjon sa subvertikalnim liticama. A na pitanje šta treba preduzeti kako bi se izbjegao ponovni odron u Platijama, naš sagovornik kaže da je zbog velike visine strmih litica mogućnost preventivnog djelovanja dosta ograničena. Problem uticaja odrona na bezbejdnost saobraća je, kako kaže, već uočen i Građevniski fakultet u saradnji sa Geološkim i Seizmološkim zavodo radi na naučnom projektu ,,Uticaj odrona u čvrstim stijenama na bezbjednost drumskog saobraćaja u Crnoj Gori“.

DIGITAL CAMERA

Platije

 

– Nadamo se da će rezultati ovog projekta biti od koristi da se redukuje rizik koji permanentno postoji na pojedinim dionicama magistralnih puteva u Crnoj Gori.  Tehnička rješenja ovog problema nisu jednostvana. Jedini pravi način za rješavanje ovog problema je trasiranje novih puteva van zona visokih kosina ili kanjona – kaže Tomanović.

On navodi da je upravo auto put Bar – Boljare je projektovan tako da se ove kritične dionice izbjegnu u najvećoj mogućoj mjeri.