Porto Novi
ART PREPORUKA

PIJANISTA NOVAK PAVLIČIĆ: Lijepo bi bilo da pobijedim na takmičenju

Pijanista Novak Pavličić jedini je predstavnik naše države na prvom crnogorskom međunarodnom pijanističkom takmičenju ,,Manja“ koje će biti održano 5. i 6.maja u KIC-u ,,Budo Tomović“. On za MNE magazin kaže uz osmijeh da nije iznenađen što je žiri izabrao njega.

Novak-PavličićNovak će se takmičiti sa još 8 pijanista, među kojima su Tatiana Dorokhova (RUS), Nuno Miguel Do Vale Ventura De Sousa (POR/USA), Konstantin Emelyanov (RUS), Huseynli Toghrul (AZE/GER), Ivanova Dina (RUS), Khudyakov Oleg (RUS), Nuron Mukumiy (UZB/GER) i Hristo Petrov (BUL/NED).

– Očekujem da na takmičenju dam sve od sebe, pa vidjećemo kako žiri odluči. Ako budem zadovoljan svirkom onda mi to nije nešto bitno. Svakako bi bilo lijepo da pobijedim – kaže pijanista uz osmijeh.

On, kako navodi, već 20 godina svira klavir. Novak smatra da je to kreativan posao i da uvijek ima nešto novo da se radi.

Crnogorski pijanista živi u Čanju. Završio je Muzičku akademiju na Cetinju u klasi profesora Vladimira Bočkarjova. Dobitnik je brojnih internacionalnih nagrada među kojima su četiri prve na takmičenju u Šapcu (2002-2005), zatim prva  na takmičenju ,,Vojislav Vučković” u Beogradu i treća na takmičenju ,,Frederik Šopen” u Rimu. Svira repertoar od barokne do savremene muzike.

Međunarodno takmičenje pijanista u Podgorici upriličiće se povodom 35. godišnjice Muzičke akademije na Cetinju, a naslovljeno je po profesorici Manji Radulović-Vulić, osnivaču akademije.