Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

STUDENTI: Prva prezentacija AEGEE organizacije u Podgorici

3

Prva prezentacija AEGEE, jedne od najvećih evropskih interdisciplinarnih studentskih organizacija, održana je danas na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.

Studente, koji  su došli u velikom broju, pozdravio je osnivač ove  organizacije u Podgorici, Filip Rašović koji je kazao da je cilj organizacije da spoji studente sa  različitih fakulteta širom Evrope, koji će na neformalan način moći da razmjenjuju iskustva.

-Organizacija ima mnogo projekata od kojih izdvajam Ljetnji Univerzitet koji se organizuje u više od 250 evropskih gradova i omogućava vam da putujete i upoznajete se, a što je najbolje možete svi da se prijavite – kazao je Filip.

2

Ksenija Baković, predsjednica AEGEE- a u Podgorici,  smatra da će se na ovaj način studenti dodatno edukovati, a akcenat stavlja na projekte kao sto su putovanja, seminari i skupovi.

-Na ovaj način će se okupiti studenti različitih fakulteta, moći će da razmjenjuju iskustva i posjećuju druge države u Evropi, a poslije će oni biti “živa” pozivnica svima onima koji razmišljaju da idu na putovanje- kazala je Ksenija.

Jelena Novaković, sekretar organizacije, rekla je da ima više od 100 Ljetnjih Univerziteta koji traju od početka jula do kraja avgusta i napomenula studente da mogu da se prijave na najviše tri univerzita. Smatra da je ovo način da se učestvuje na raznim kursevima fotografije, jezika i drugih, a svi su na akademskom nivou.

Jelena je objasnila da u okviru ovog prijekta postoje tri vrste Ljetnjih Univerziteta, a to su Summer Kurse, Summer Kurse Plus i Putujući Univerzitet. Svaki od njih pruža interesantne mogućnosti, s tim što je Summer Kurse Plus  nešto ozbiljniji i obuhvata višesatno učenje na neformalnom nivou.

1

Ivana Račić,  aktivni član AEGEE Novog  Sada dala je studentima smjernice i praktične savjete oko prijave, kao i oko smještaja, prevoza, žurki, druženja i drugih aktivnosti za koje su studenti bili zainteresovani.

Veliki broj podgoričkih studenata je potpisao prijave i izrazio želju da učestvuje u ovom projektu.

K.J.