Porto Novi
DRUŠTVO SLAJDER

STATISTIKA: Nikšićani najviše sele u Podgoricu

Kada je riječ o migraciji unutar Crne Gore prošle godine se najviše građana doselilo u Podgoricu i to 1726, pokazuju podaci Monstata. U ovom broju doseljenih najviše je zabilježeno stanovnika iz Nikšića, 284.  Iz glavnog grada se prošle godine odselilo 588 ljudi.

Srdjan-Vukadinovic-1

Srđan Vukadinović

Ovaj podatak ukazuje da je razlika između odseljenih i doseljenih stanovnika najveća u Podgorici i iznosi 1138.

Sociologa Srđana Vukadinovića ovaj podatak ne iznenađuje. On ističe kako je to jedna tendencija koja je prisutna duže vrijeme. Podgorica se, kako kaže, u poslednjih 15 godina povećala za jedan grad. S druge strane, Monstat kaže da je negativna razlika između odeseljenih i doseljenih stanovnika najveća u Bijelom Polju. Prošle godine se u ovaj grad doselilo 162 ljudi, a pošlo je 494.

– Sjever se prazni.Tamo je sve manje brakova, manja je stopa nataliteta.. Ljudi na sjeveru ne mogu da obezbijede normalne uslove za život i zato napuštaju sjever –kaže Vukadinović.

Mnogi, prema njegovim riječima, dolaze u Podgoricu, jer ne vide neku perspektivu u svojim gradovima, jer privreda nije razvijena u tom dijelu naše zemlje. Sociolog kaže da uglavnom studenti napuštaju sjever i odlaze u glavni grad da studiraju gdje se i zadržavaju.

autobuski_prevoz– To je jako pogubno, jer srednja generacija i stari ostaju na sjeveru. Država tu doprinosi velikim dijelom. Sjetimo se da je prošle godine ukinula Mašinski fakultet u Pljevljima.To je trebalo da zadrži mlade da ostanu – kaže Vukadinović. On smatra da sve to utiče da se demografski sjever prazni i očekuje da ćemo ubrzo sa sjeverom imati situaciju kao što imamo sa crnogorskim selom.