ART PREPORUKA

MUZIKA: ,,Odbrana i poslednji dani” grupe Idoli najbolji ex YU album

idoli

Album ,,Odbrana i poslednji dani” beogradske grupe Idoli proglašen je najboljim diskografskih izdanjem s prostora bivše Jugoslavije od 1955. godine do danas. Ovu odluku donijelo je trinaest muzičkih novinara, koje je okupilo hrvatsko izdanje časopisa Rolling Stone. U svom prvom specijalnom izdanju hrvatski Rolling Stone donosi top listu sto najboljih albuma, čiji je konačan odabir napravljen preklapanjem trinaest lista, bez uredničkih korekcija.

Album Idola, objavljen je 1982, a i danas se pamte pjesme ,,Kenozoik”, ,,Posljednji dani”, ,,Moja si”, ,,Rusija”, ,,Igrale se delije”. Godinu dana ranije objavljen album njihovih sugrađana grupe  Šarlo Akrobata ,,Bistriji ili tuplji čovek biva kad…”. To je njihov prvi i jedini studijski album, a na listi je na drugom je mjestu.

Treće mjesto zauzeo je dvostruki album “Sunčana strana ulice” iz 1981. zagrebačke grupe Azra.

Prvi album Haustora, nazvan imenom grupe, izdat nakon velikog radijskog hita “Moja prva ljubav” na četvrtom je mjestu, a iza njega slijedi debitantski album Arsena Dedića “Čovjek kao ja” iz 1969.

Još su dva Azrina album među prvih deset – trostruko live izdanje iz 1982. s koncerta u Kulušiću, ,,Ravno do dna”, na šestom mjestu i prvijenac ,,Azra” iz 1980. na devetom mjestu.

Na sedmom mjestu je ,,Dok čekaš sabah sa šejtanom” Zabranjenog pušenja nastao 1985. u punom zamahu sarajevskih ‘novih primitivaca’, na osmom je Haustor s ,,Trećim svijetom” iz 1984, a na  desetom mjestu top liste klasika regionalnog roka je ,,S’ vetrom uz lice” Ekatarine Velike iz 1985.

Slijede ,,Dnevnik jedne ljubavi” Josipe Lisac, ,,Nova iznenađenja za nova pokolenja” Discipline kičme, ,,Pokvarena mašta i prljave strasti” Riblje Čorbe…

kud duga