Porto Novi
DRUŠTVO PREPORUKA

UMHCG: Budući studenti nijesu informisani o besplatnom školovanju

Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore apeluje na mlade ljude da se informišu kod njih o besplatnom školovanju na fakultetima. Preko UMHCG su svi studenti s invaliditetom oslobođeni od plaćanja školarine bez obzira koji fakultet žele da studiraju. Izvršna direktorica ove NVO Marina Vujačić kaže da je problem što učenici nijesu informisani kako bi trebalo.

marina vujacic

Marina Vujačić

 

– Sadašnji studenti jesu informisani, ali učenici nijesu, jer nemamo novca da sprovodimo kampanju po srednjim školama Najbolje je da nam se jave prije i tokom upisa na fakultet kako bi na vrijeme reagovali- kaže Vujačić.

Ranije su im se student žalili da pojedini fakulteti nijesu htjeli da ih oslobode od plaćanja školarine.

-Uglavnom su se te pritužbe najviše odnosilе na to da, nakon odluke Upravnog odbora UCG, pojedini fakulteti, posebno Pravni, nijesu htjeli da vrate studentima uplaćeni novac. I žalili su se studenti na fakultete u okviru UDG-kaže Vujačić.

Ona objašnjava kako je prošle godine usvojen Zakon o visokom obrazovanju, te da su studenti oslobođeni školarine na državnim fakultetima. Prošle godine se ovoj NVO  javio znatno veći broj učenika u odnosu na onaj iz prethodne godine.

-Javilo nam se oko 30 budućih studenata. A prvi put su 2011. svi studenti koji su nam se obratili sa UCG i Mediterana oslobođeni od plaćanja školarine – kaže Vujačić.

O besplatnom školovanju budući studenti mogu više  da se informišu u Studentskoj savjetodavnoj kancelariji, koja se nalazi u UMHCG, a radi  radnim danima u vremenu od 8:30h do 16:30h.