MAGAZIN PREPORUKA

PUTOPIS: Svi putevi, ipak, vode u Rim

spanski trg

Španski trg

 

 Svu ljepotu vjekovima starih rimskih zdanja, koja su ujedno svjedoci vremena i burne istorije ovog grada, teško je opisati. Ljepotu ispijanja čuvenog italijanskog espresa ili kapućina,  na nekom od predivnih gradskih trgova  ili italijanskih barova,  treba doživjeti. Jedan od razloga zbog kojeg se mnogi turisti vraćaju u ovaj grad su i ukusni italijanski specijaliteti, pice i tjestenina, sirevi i dobro vino. I, naravno, nezaobilazni đelato.  Bilo da ste u Rimu na dan, dva ili možda tri, postoje mjesta koja obavezno treba posjetiti.

koloseum

Koloseum (foto: wordpress.com)

Koloseum

Koloseum-  mjesto  nekadašnjih borbi gladijatora. Njihova sudbina je na kraju  zavisila od milosti imperatora,  odnosno palca podignutog nagore ili spuštenog  na dolje. Koloseum je nekada mogao da ugosti i više od 55.000 gledalaca. Način na koji je kamenje za ovaj velelepni amfiteatar podizano na četiri nivoa, u 72. godini nove ere,  i danas je misterija za mnoge istoričare. U blizini je i Konstantinova trijumfalna kapija, ali i Rimski forum koji ukazuje na veliki sjaj i glamur Rimskog carstva.

fontana di trevi

Fontana di Trevi (foto: flickr.com)

Fontana di Trevi – Simbol Rima. Ukoliko bacite novčić u nju i zamislite želju, kažu, ona će se i ostvariti. Jedna od želja svakako mora biti da se ponovo vratite u Rim.

Panteon –  Uvijek vrvi od turista. Jedno od najstarijih zdanja u Rimu. Sagrađen je tokom vladavine cara Hadrijana, posvećen svim bogovima starog Rima. Ono što čini posebnim ovu građevinu je okulus  na kupoli,  kroz koji dospijeva spoljašnja svjetlost.  Sama struktura građevine  intrigira mnoge, s obzirom da se radi o jednoj od rijetkih koja ima samostojeću kupolu. Panteon se koristio i kao grobnica a u njemu, između ostalih, počivaju kosti dva italijanska kralja, Vitoria Emanuelea II i Umberta I.

Pjace

U blizini ovog zdanja, sa zapadne strane, nalazi se i predivna Pjaca Navona. Izgrađena na ostacima  nekadašnjeg stadiona. Upravo zato je i sam trg veoma dugačak i ovalnog oblika. Na pjaci se nalazi trio fontana. Prva i najveća je Fontana  dei Kvatro fjumi. Obelisk, sa četiri figure koje predstavljaju četiri rijeke, sa četiri različita kontinenta. Nil, Dunav, Rio de la Plata i  Gang. Druga fontana je posvećena bogu mora Neptunu, koji je okružen nimfama. Sagrađena je krajem 16. vijeka. Treća u nizu   je Fontana del Moro.

pjaca navona

Pjaca Navona(foto: flickr.com)

Upravo trgovi su ono što čini Rim magičnim. Osim pjace Navone, svojom ljepotom, arhitekturom očarava i Pjaca del Kampidoljo. Nekada su se na ovom trgu organizovale brojne svečanosti u čast rimskih bogova, a danas je ovo trg gdje se nalazi sjedište italijanske vlade. Tu možete naći čuvenu statuu vučice koja je odgajila blizance i osnivače grada, Romula i Rema.

Pjaca Venecija – mnogi za nju kažu da je srce Rima. Tu je  i monument podignut u čast Vitorija Emanuela II, kao i nekoliko interesantnih zdanja. Jedno od njih je Palata Bonaparte, dom u kojem je živjela majka velikog francuskog vojskovođe Napoleona.

Trgovi

Remek djelo 18. vijeka, Španski trg, najposjećeniji je trg na svijetu. Sa čuvenim stepenicama na kojima se tokom dana   i večeri, bez obzira koje je doba godine, okupljaju brojni mladi Rimljani, ali i turisti. U blizini trga se nalazi i raj za sve ljubitelje visoke mode: ulice Via Kondoti, i Via del Babuino, u kojima se mogu naći butici i radnje brojnih modnih brendova kao što su ,,Prada”, ,,Valentino”, ,,Guči” itd.

trg svetog petra vatikan

Trg Svetog Petra u Vatikanu (foto: wikimedia.org)

I, naravno, tu je nezaobilazni Trg Svetog Petra u Vatikanu, okružen impozantnim zdanjem sa 284 kolonade i 88 stubova koji su postavljeni u četiri reda. Ova konstrukcija, vjeruje se, simbolizuje okupljanje hrišćana. Kolonade i stubovi vode do Bazilike Svetog Petra. Trg je srce Vatikana, najmanje zemlje na svijetu. Na centru  dominira egipatski obelisk koji je u Rim donio Kaligula.

Posjetu Rimu svakako morate zaokružiti šetnjom pored Tibra, posjetom zamku Sant Anđelo, u koji treba ući jer pruža predivan pogled na Rim. Nekada je služio kao rezidencija papa, danas je pretvoren u muzej, koji i dalje skriva tajne prolaze do Vatikana. Uživaćete u posjeti predivnim  vrtovima vila Borgeze i   Mediči.

,,Svi putevi vode u Rim” – glasi stara izreka   Rim je ostao prva raskrsnica puteva brojnih turista koji su očarani istorijom, umjetnošću i arhitektonskim bogatstvom ovog  grada.

Piše: Marija Vujović