Porto Novi
ENGLISH SLAJDER

DRAŠKO ĐUROVIĆ O NOVOM FILMU: Crnogorski istorijski spektakl

djurovichCrnogorski režiser Draško Đurović za MNE magazin priča o novom projektu koji je već dugo u pripremi. Riječ je, kako kaže, o  scenariju i filmu ,,o vremenu kad su Crnogorci bili bolji od drugih i bolji od sebe”.

O kakvoj se priči radi?

– Već duže moji saradnici Smail Divanović, Goran Žugić i ja obrađujemo jednu istinitu priču iz 19. vijeka, iz vremena Berlinskog kongresa kada su velike sile napravile Novu Evropu i kada je Crna Gora priznata kao nezavisna država.

Scenario se vremenom pretvorio u istorijski triler o vremenu pobjeda i poraza, surovih istina i  laži, velikih mržnji i ljubavi. Htjeli smo scenario i film o vremenu kad su Crnogorci bili bolji od drugih i bolji od sebe. A za jedan igrani film to je već više nego dovoljno.

Majkl Medsen boravi u Beogradu. Na premijeri ,,As pika“ u Podgorici rekli ste mi da će on zapravo biti producent jednog velikog projekta koji pripremate. Da li ste se vidjeli i da li će njemu možda pripasti neka od uloga u tom ostvarenju?

– Da, vidjeli smo se prošle godine u Los Anđelesu. Majkl i ja smo razgovarali šta bi bio sljedeći projekat na kojem bismo radili. On želi veliku ulogu koju mi, naravno, ne možemo da platimo zbog naših produkcijskih limita, ali  dogovorili smo da nastavimo razgovor po završetku Tarantinovog filma ,,Surovih osam” u kojem, naravno, Majkl igra jednu od glavnih uloga kao u ,,Psima sa ulice” i ,,Kil Bilu”.

Tada je najavljeno da su u toku pregovori sa dva velika imena, jedan je glumio u filmu ,,Otelo“, a drugi u ostvarenju ,,Love story“. Da li će na kraju ova dva glumca biti dio Vašeg velikog projekta ili ste se u međuvremenu opredijelili za neka druga holivudska imena?

– Još smo u pregovorima sa tim glumcima pa Vam ne mogu potvrditi šta će na kraju biti, ali sve ide u stvaralačkom pravcu. I ne možemo objaviti njihova imena jer to nisu pravila pregovora. Važno je da je scenario tu i da je producent ,,Montenegro Max film” zainteresovan da realizujemo taj produkcijski zahtjevan film, sa puno kostima i scenografije. Nešto što se do sada nije snimalo u Crnoj Gori.

picture drasko slaj,marina 003Postoji Vaša fotografija sa Silvesterom Staloneom. Da li će možda on glumiti u ovom projektu?

– Neće.

Ko su ostali glumci?

– Želimo da i u ovom filmu angažujemo najboljeg crnogorskog glumca Baneta Popovića, zatim odličnu glumicu Jelenu Nenezić, a i mladog Aleksandra Radulovića sa kojim sam radio dvije pozorišne predstave do sada. Meto Jovanovski najbolji je makedonski glumac. Milica Milša i Rastko Janković biće, takođe, u filmu. Jedna velika sportska zvijezda igraće malu ulogu, ali o tome je rano da se govori.

Najavili ste ranije crnogorski film na engleskom jeziku?

– Odustali smo od nekih scenarija koje nijesmo mogli da realizujemo. Film na engleskom za sada je nemoguć, tako da je ovaj ,,Berlin 1878. Kamen pun krvi” ono što želimo da se dogodi. Obavili smo neke važne razgovore u državi i nadamo se da pomoć za ovakav projekat neće izostati. Ovo se snima jednom u 100 godina. Nadam se da nam neće trebati toliko da ga snimimo.

Bojana Radonjić

Foto: Privatna arhiva