MAGAZIN

AUTO: ,,Citroen” predstavlja novi kompaktni krosover

Citroen je objavio fotografije i tehničke detalje koncepta Aircross koji će imati premijeru na predstojećem salonu automobila u Šangaju.

Prilikom oblikovanja novog krosovera, francuski proizvođač iskoristio je dizajn modela ,,C4 Cactus”.

Dva automobila imaju slične zaobljene linije, kao i specifične uske prednje farove i identične krovne nosače.

Aircross je ipak znatno duži, širi i viši (4580/2100/1800 mm) od ,,Cactusa”, a kao što je to uobičajeno za slična konceptna vozila, postavljen je na velike točkove koji u ovom slučaju imaju prečnik od 22 inča.

Za razliku od ,,Cactusa”, koji je opremljen inovativnim spoljašnjim ,,vazdušnim jastucima” koji treba da spriječe manja oštećenja na vratima i branicima, Aircross ima sličnu zaštitu – na alu felnama.

Istureni djelovi aluminijumskih točkova presvučeni su tvrdom gumom, kako bi se izbegle ružne ogrebotine koje nastaju prilikom parkiranja uz ivičnjake i u terenskoj vožnji.

Koncept ima i bočne otvore za vazduh na haubi, neobične trapezoidne zaštitne elemente na branicima i donjim djelovima vrata i ukrasni hromirani okvir na zadnjim prozorima.

Vrata se kao kod nekih drugih modela, poput Mazde CX-5, pružaju preko sajtni, pa će putnici prilikom izlaska iz vozila biti pošteđeni prljanja nogavica pantalona, dok je ulazak u automobil olakšan zahvaljujući usjecima u pragovima, ali i zadnjim vratima koja se otvaraju unazad.

Enterijer je takođe dizajniran po uzoru na “C4 Cactus”, sa velikim digitalnim displejima u obliku tablet uređaja, umesto klasične instrument table.

Za pogon je odabran “Plug-In” hibridni sistem. Naprijed se nalazi 1.6 litarski benzinac sa 218 ks i 275 Nm, dok je pozadi smešten elektromotor koji proizvodi 95 ks i 201 Nm.

Kombinovana snaga pogonskog sistema dostiže 313 ks, što je dovoljno da Aircross od 0 do 100 km/h ubrza za 4,5 s.

U Citroenu ističu da automobil emituje svega 39 grama CO2 po kilometru, a prosječna potrošnja iznosi 1,7 l/100 km.

Litijum-jonske baterije sadrže dovoljno električne energije da auto može da pređe oko 50 km, samo uz pomoć elektromotora.

Za dopunu baterija na standardnoj kućnoj utičnici potrebno je 3,5 sati.

Ciroen za sada nije potvrdio da je u pripremi produkcijska verzija, ali ako proizvođač bude slijedio primjer modela “C4 Cactus”, koji je najpre predstavljen kao koncept, uskoro se može očekivati i serijski “Aircross”.