ENGLISH PREPORUKA

DŽONI ŠTULIĆ: Neću da umrem u bijedi

azra-branimir-dzoni-stulic_660x330Dok problem s isplatom mojih autorskih prava ne bude riješen neću izdavati nove pjesme i knjige, kazao je za Blic Branimir Džoni Štulić, legendarni vođa Azre, koji već trideset godina na svoj način vodi rat s izdavačima.

Prije izvjesnog vremena u beogradskom sudu odbačene su žalbe Džonijevog advokata Stevana Jankovića, koji je pokrenuo postupak protiv izdavačke kuće ,,Plato”, te diskografskih kuća ,,Komuna” i ,,Hi-fi”, a sve zbog kršenja autorskih prava. Sličan postupak za utvrđivanje materijalne štete, zbog neovlašćenog iskorištavanja ,,Azrine” diskografije, pokrenut je u Hrvatskoj protiv ,,Kroacije rekordsa” bivšeg Jugotona.

– Sudovi u Srbiji su bar prihvatili žalbe mojih advokata, dok u Hrvatskoj nijesu čak željeli ni da započnu postupak. Ja sam zaista jedinstven slučaj vjerovatno u svijetu, da mi za sve moje muzičke i literarne radove nijesu plaćani zasluženi honorari. Mnogi misle da meni nije stalo do novca, ali ja ne razmišljam tako. Normalno je da dobijem novac koji sam pošteno zaradio. Niko mi ne može uzeti dušu. Bluz pjevačica Bili Holidej je umrla u bijedi, a ja kažem nije sirota Bili, već kompozitor i pisac Džoni, ne bih da skončam tako – rekao je Štulić, koji i dalje u gradiću Houtenu živi bez ličnih dokumenata.