MODA SLAJDER

POLUMATURA i MATURA: Šminka mora biti usklađena sa godinama

Činjenica je da djevojčice od 14 godina spremajući se za posebnu noć u njihovom životu – polumaturu, žele da izgledaju lijepo. Ipak, u toj namjeri ,,koče“ ih nerealne želje, pa su one često izričite u namjeri da hoće ,,napadnu“ šminku i preozbiljnu frizuru, pričaju naši sagovornici šminkerka Ljubica Bulatović i frizer Sandro Brisković.

prirodni izgled

Prirodan izgled

– Nerijetko se dešavalo da kada djevojčicama predložim neku ,,laganu“ varijantu mejkap, gotovo uvijek naiđem na negativnu reakciju. Uz komentar ,,za novac koji dajem hoću da izgledam kako ja hoću“ – priča Ljubica Bulatović.

Ona dodaje da je danas teško uočiti razliku kada je izgled polumaturantkinja i maturankinja u pitanju, a to ne može nikako biti dobro.

– Izgleda da su naši pokušaji da  mlade ljude, kako treba da se šminkaju u skladu sa godinama uzaludan- kaže naša sagovornica i dodaje da je za polumaturankinje prirodan izgled najbolji izbor dok maturatkinje mogu da eksperimentišu i sa ,,jačom“ šminkom.

sminka za polumaturantkinje

Šminka za polumaturantkijne

– Natural luk ili sijenčenje lica je u poslednje vrijeme jako tražen mejkap. Kod ovog načina šminkanja jako je bitno da je lice dobro istenirano i osjenčeno. Što je moram priznati za laike jako teško. Na obraze se nanosi malo bronzera, a na sredine obraza bejbi roze rumenilo. Oči se sijenče zemljanim tonovima. Od bež i bijele boje, pa do zlatne i bakarne. Alajner se nanosi uz sam korijen trepavica i naravno da nanosimo tanak sloj maskare. Na usne se stavlja blagi roze karmin ili sjaj ili karmin koji licu daje svježinu – savjetovala je ona.

Maturantkinje da naglase oči ili usne nikako jedno i drugo. I kod mejkapa koji podrazumijeva naglašene usne jako je bitno da lice bude dobro istenirano priča Bulatović..

– Oči mogu biti osijenčene neutralnim sijenkama u zavisnosti od karmina. Ovdje je jako bitno precizno izvući alajner. Bitno je da su krajevi jednako izvučeni i da oko izgleda lijepo. Ako imate kratke trepavice stavite vještačke. Jer će efekat biti bolji. Karmini koji su aktuelni za ovu sezonu su bordo ili boja vina, zagasito ljubičasti, crveni u svim nijansama i pink- savjetuje naša sagovornica.

alajner

Naglašen ajlajner

Za maturantkinje koje žele takozvani ,,smoki ajs“, na usne treba da stave neutralan karmin ili sjaj.

– Na lice treba staviti korektor i puder, zatim osijenčiti jagodice, nos i bradu… Kada sve izgleda savršeno onda možete osijenčiti oči. Sjenke koje se mogu koristiti su od braon do zlatne, crne , sive do zagasito ljubičaste i plave. Jako je bitno napomenuti da ovaj način šminkanja jedino ne stoji ženama koje imaju izrazito krupne oči. Jer kod njih ima kontra efekat i izgleda razmazano – pojasnila je Bulatović.

smoki ajsZa mačkast izgled koristi se više tamnih tonova ili neutralan smoki ajz sa naglašenim kapkom koji se na pregibu oko polako gubi i izgleda uredno našminkano.

– Kod ovog mejkapa možemo dodati olovku koja će dati intenzitet cijelom izgledu. Karmin ili sjaj može biti neutralan u pastelnim bojama ili blijedo rozi. Ne savjetuju se jako našminkane oči i jaka boja karmina. lli jedno ili drugo – zaključila je Bulatović.

Frizer Sandro Brisković kaže da maturanti i polumaturanti treba kosu da pripreme prije pravljenja adekvatne frizure.

frizura

Maturantkinje mogu da eksperimentišu sa kosom

– Savjetovao bih da kosa bude prije svega njegovana i dobro ošišana . Jedino takva ,,zdrava“ kosa preduslov je da frizura izgleda lijepo. Polumaturantkinje nikako ne treba da farbaju kosu, a frizura treba da izgeda što jednostavnije – rekao je Brisković.

Dodaje da mogu da eksperimentišu sa loknama  i sa nekom neobaveznom frizurom. Srednja dužina kose je in.

– Kada su maturantkinje u pitanju one mogu više da eksperimentišu sa bojama i frizurama. U trendu su pramenovi, ombre.. U zavisnosti od tena možemo se malo poigrati i sa bojama. Njima priliče i malo ozbiljnije frizure, crvena kosa, bakarna, braon…Pletenice, cik cak frizura, eleganta punđa i još mnogo toga- kazao je naš sagovornik.

slike za frizuru 4

Prijedlog frizure za maturantkinje

Brisković poručuje da  su za muškarce  u trendu  kratke frizure.za muskarce

– Kosa zalizana sa jedne strane, a obrijana sa druge apsolutni je hit. To savjetujem onim odvažnim muškarcima. Za one koji imaju dugu kosu, najbitnije je dobro šišanje. Ponegdje se može izvući neki pramen, ali sve sa mjerom, uz prirodne i blage tonove – zaključio je Sandro Brisković.