ART PREPORUKA

IZLOŽBA SRĐANA VUKČEVIĆA: ,,Hipnosovo jezero” je ram za sliku Podgorice

Srdjan-Vukčević_otvaranje

Centralni dio izložbe je skulptura Hipnosa

Izložba slikara Srđana Vukčevića pod nazivom ,,Hipnosovo jezero“ otvorena je večeras na platou između hotela ,,Podgorica“ i mosta ,,Blažo Jovanović“.

Srdjan-Vukčević_otvaranje_1Otvorio je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, koji je kazao da ova izložba pokazuje da je Podgorica istinski kulturni centar.

– Njegovo djelo obilježeno je univerzalnim vrijednostima, ali i izrazom koji je odrijeđen porijeklom i zavičajem. Kolika je veza sa sredinom snažno svjedočanstvo, to se najbolje večeras vidi ovdje, nad ušćem Ribnice, sa pogledom na Staru Varoš i dom Srđana Vukčevića – rekao je Stijepović.

U društvu Hipnosa, boga sna, kazao je Stijepović, večeras tumačimo da li je slikar ovom izložbom napravio okvir za sliku Podgorice, kao čuvara duboke svoje prošlosti ili je to ram za ogledalo osobene duše.

On je dodao da naši prestižni umjetnici daju sliku Podgorice i Crne Gore svijetu i ovom prilikom obećao da će biti posvećen stvaranju uslova za bogatiji kulturni život Podgorice.

Srdjan-Vukčević_otvaranje_2

Jedno od Vukčevićevih dijela

Istoričar umjetnosti Petar Ćuković kazao je da je Srđan Vukčević jedan od najozbiljnijih umjetnika svog vremena.

– Da je Srđan Vukčević veliki majstor, to je jasno svima. Ali, nije samo veličina njegove umjetnosti u tome što se vidi, veličina je zapravo u tome što se iza tog majstorstva krije – istakao je Ćuković.

Sam umjetnik Srđan Vukčević za MNE magazin kazao je da u umjetnosti nema pravila.

– Kao i u životu, samo su nam naše imaginarne kategorije bliske. Mi kao umjetnici imamo maštu, to je nama nešto najvažnije. Ono kako će se naša mašta, naši potencijali ogledati u Hipnosovom jezeru nekih drugih snova, to ne zavisi od nas. Ja sam samo neko ko je napravio jedan dio i želio da ga pokaže, ostalo je na drugome – ocijenio je Vukčević za MNE magazin.

U muzičkom dijelu programa sopran Sara Vujošević izvela je napolitansku numeru ,,Torna a Surriento“.

Posjetioci će izložbu moći da pogledaju do 12. aprila, od 10 do 14 sati i od 17 do 21 sat. Pokrovitelj je Glavni grad Podgorica, dok je organizator Sekretarijat za kulturu i sport.

B.R.

kud duga